LA GESTIÓ TRIBUTÀRIA CATALANA

La Generalitat deixarà en mans del Parlament els canvis en l'IRPF

L'Executiu català aprovarà un projecte sense modificacions en el tribut i escoltarà després els grups

CDC obre la porta a noves figures impositives, però no a més impostos per a les rendes "més pressionades"

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts

El debat sobre la baixada de l'IRPF per a les rendes més baixes de Catalunya i la manera en què s'ha de compensar la recaptació s'ha de produir al Parlament, arran de les propostes que facin els grups, i no en el si de la Generalitat. Aquesta és la tesi que sospesa el sector convergent del Governsector convergent del Govern, que subratlla que ni el projecte de pressupostos ni la llei d'acompanyament que seran aprovats per l'Executiu català contemplaran cap canvi de caràcter fiscal.

Les fonts consultades recalquen que l'equip governamental ha d'elaborar una proposta que se cenyeixi al programa electoral de Junts pel Sí, que és “el que s'ha consensuat” i que es planteja com a repte disminuir la pressió en el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes més desafavorides, però “també” per a les que suporten més càrrega impositiva. “El debat està aquí”, indiquen, circumscrivint les mesures que es puguin acordar sobre l'àmbit parlamentari i destacant que els problemes d'infrafinançament que pateixen les arques catalanes en cap cas no han d'intentar solucionar-se a costa dels ciutadans.

Així, aquestes fonts convergents del Govern diuen estar disposades a escoltar les propostes que en el si de la Cambra legislativa puguin fer els diferents grups –assegurant que sortirà a col·lació la sol·licitud de més fiscalitat per a rendes més altes- afegint que es posarà especial atenció a les que busquin una “millora de la progressivitat i dels ingressos” sense carregar encara més “els que ja estan més pressionats”. En aquest context no es descarta estudiar la viabilitat de noves figures impositives.

LA 'PROPOSTA JUNQUERAS'   

Notícies relacionades

Es dóna la circumstància que el Departament d’Economia i Hisenda, que dirigeix el vicepresident Oriol Junqueras, d'ERC, té l'objectiu polític de rebaixar els impostos a les rendes per sota dels 17.707 euros en el tram autonòmic de l'IRPF, el tipus del qual actualment se situa a Catalunya en el 12%, el més alt d'Espanya, i compensar aquesta menor recaptació amb una pujada per als que tributen per ingressos de més de 100.000 euros. Un 34,58% de contribuents compten amb ingressos anuals de menys de 12.000 euros.

De fet, Economia ha impulsat un estudi amb l'objectiu de “fer un impost socialment més just i progressiu” sense apujar globalment l'IRPF, en una estratègia que entronca amb la vocació d'ERC d'alleugerir les càrregues fiscals de les rendes més baixes, segons han explicat fonts d'aquest departament. Aquestes mateixes fonts indiquen que l'objectiu era incorporar aquest canvi en la llei d'acompanyament dels pressupostos i aconseguir el suport del màxim de forces parlamentàries, entre les quals es buscaria la complicitat de la CUP, el PSC o Catalunya Sí que es Pot. No obstant, aquesta proposta no compta amb el suport de la part convergent del Govern i el mateix president, Carles Puigdemont, ha assegurat que no hi ha intenció d'apujar impostos.