LES FINANCES DE LA GENERALITAT

Els canvis a l'IRPF divideixen el Govern

Munté nega un increment en els trams més alts el 2016 i recorda que el programa només parla de reduir els més baixos

33822684 60-puigdemont-i-junqueras

33822684 60-puigdemont-i-junqueras / JOAN CORTADELLAS

2
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / BARCELONA

En un context d'estretors de tresoreria, la Generalitat segueix donant voltes a la manera de trobar noves fonts de recursos. La manta és curta, i si no hi ha més tela, tapar-se els peus significa destapar-se el cap. Per no haver de recórrer tant a la costosa calefacció del FLA, es plantegen fórmules d'augmentar els ingressos, com per exemple la modificació dels trams més alts de l'IRPF. Un aspecte en què no hi ha coincidències en el si de Junts pel Sí, encara que la portaveu del Govern ho hagi volgut negar.

"No n'hem parlat perquè no hi ha cap desacord”, ha assenyalat Neus Munté després de la reunió de Govern i després que el secretari d'Economia de la Generalitat, Pere Aragonès, reforcés la idea apuntada per Oriol Junqueras d'augmentar el tram autonòmic de l'IRPF de les rendes més altes. Malgrat coincidir amb la idea d'Aragonès de millorar la progressivitat de la pressió fiscal, la portaveu ha volgut recordar que en el programa de Junts pel Sí no es parla de gravar més els rics sinó que només es planteja abaixar la pressió fiscal que pateixen les classes mitjanes i baixes. I ha deixat clar que no hi haurà cap augment en els pròxims pressupostos. “No està previst cap increment en el que fa referència a l'IRPF”. En canvi, s'ha mostrat més oberta a buscar “escletxes” en altres àmbits, com el mediambiental, i ha recordat de totes maneres que el Govern espanyol i el Tribunal Constitucional han tombat diversos impostos.

LA VIA D'ARAGONÈS

Notícies relacionades

"Si volem reduir el dèficit per dependre menys del FLA i fer més despesa social i a la vegada tenir una rebaixa generalitzada d'impostos, això és la quadratura del cercle, i el cercle és rodó", ha recordat Aragonès després d'obrir la jornada 'Nous temps, nous reptes per a l'empresa', organitzada per l'Associació per al Progrés de la Direcció (APD) i Deloitte. Ha insistit que "no hi haurà una pujada generalitzada d'impostos" perquè els ciutadans de Catalunya ja suporten una pressió fiscal elevada, però que el Govern està estudiant canvis puntuals per optimitzar la recaptació tributària perquè té aquest mandat parlamentari, així com el d'augmentar les partides destinades a combatre la pobresa.

ALBIOL APROFUNDEIX EN LA BRETXA

El PPC ha decidit explotar les diferències entre ERC i Convergència en aquest punt. Xavier García Albiol ha acusat aquest dimarts Junqueras de pretendre apujar l'IRPF per “finançar la creació de estructures d'Estat” independentistes i “fer pagar als catalans els seus deliris de grandesa”. El líder del PPC al Parlament ha anunciat que interpel·larà el vicepresident en el pròxim ple sobre aquest punt i que posteriorment impulsarà una moció perquè els grups del Parlament “es pronunciïn i votin a favor d'instar la Generalitat a no apujar els impostos”.

La comissió de seguiment del ple de la pobresa es reunirà el 20 de maig

La portaveu del Govern, Neus Munté, ha explicat que la comissió de seguiment del ple per combatre la pobresa es tornarà a reunir el 20 de maig per explicar els acords pactats. Munté ha relatat que ja s'han fet dues reunions tècniques de treball per elaborar la nova llei de pobresa i que es treballa per tenir aquest "instrument útil, eficaç i ràpid" com més aviat millor. Una nova normativa que hauria de servir per esquivar el veto del Tribunal Constitucional a aquesta norma.