LA PRESSIÓ FISCAL

Economia estudia abaixar l'IRPF a les rendes de menys de 17.000 euros

La baixada es compensaria amb una alça de l'impost als que guanyen més de 100.000 euros

L'objectiu del departament que dirigeix Junqueras és fer l'impost 'socialment més just i progressiu'

3
Es llegeix en minuts
Olga Grau
Olga Grau

Cap d'Economia

ver +

El Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat, que dirigeix el vicepresident Oriol Junqueras, té l’objectiu polític de reduir els impostos a les rendes per sota dels 17.707 euros en el tram autonòmic de l’IRPF, el tipus del qual actualment se situa a Catalunya en el 12%, el més alt d’Espanya, i compensar aquesta menor recaptació amb una pujada als que tributen per ingressos de més de 100.000 euros. Un 34,58% de contribuents compta amb ingressos anuals de menys de 12.000 euros.

Economia ha impulsat un estudi amb l’objectiu de «fer un impost socialment més just i progressiu» sense apujar globalment l’IRPF, en una estratègia que entronca amb la vocació d’ERC d’alleugerir les càrregues fiscals de les rendes més baixes, segons han explicat fonts del departament. A la Conferència Nacional d’ERC el juliol del 2013 Junqueras va dedicar gran part del seu discurs a la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes i mitjanes, per ajudar la famílies i reactivar el consum. Economia pretén incorporar aquest canvi en la llei d’acompanyament dels pressupostos i aconseguir el suport del màxim de forces parlamentàries, entre les quals es buscaria la complicitat de la CUP, el PSC o Catalunya Sí que es Pot. 

No obstant, la proposta no compta amb el suport de la part convergent del Govern. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha assegurat que no hi ha intenció d’apujar impostos.

L’informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, analitza l’esforç fiscal en el tram autonòmic que fan els contribuents catalans. Economia utilitza el tipus efectiu mitjà, és a dir, l’import sobre el qual es tributa un cop aplicades les diferents deduccions. Segons aquesta anàlisi, les rendes amb una base liquidable inferior a 17.707 euros paguen en el tram autonòmic de l’IRPF un 12%, davant el 10,06% de mitjana de les comunitats autònomes. A Madrid o Castella-la Manxa, el tram autonòmic està en el 9,50%.

Mandat parlamentari del ple de la pobresa

La realització d'aquest informe emana de la resolució aprovada pel Parlament en el marc del ple de la pobresa amb el vot a favor (99) de Junts pel Sí, el PSC, la CUP i Catalunya Sí que es Pot, amb el vot en contra del PP i 24 abstencions de Ciutadans. La resolució instava a “estudiar la implementació de noves mesures fiscals i millora de les ja existents com l'impost de successions, impost de patrimoni, tram autonòmic de l'IRPF, entre altres, que permetin  incrementar els nivells d'ingressos i garanteixin una progressivitat més gran del sistema”.

Segons l’estudi, el tipus efectiu del tram autonòmic de l’IRPF de les rendes inferiors a 40.000 euros també està molt per sobre de la mitjana autonòmica. En canvi, Economia sosté en el seu informe que els que tributen per ingressos de més de 100.000 euros tenen una pressió fiscal inferior a la mitjana del conjunt. Així, el tipus efectiu mitjà del tram dels 100.000 euros tributa a la part catalana al 18,03%, davant d’una mitjana autonòmica del 18,27%. Un contribuent amb ingressos de 175.000 euros a Catalunya tributa de mitjana al 20,16%, i la mitjana autonòmica ho fa al 20,55%.

 

Notícies relacionades

El fet que la conselleria que dirigeix Junqueras opti en el seu projecte per compensar la rebaixa de l’IRPF a les rendes més baixes amb una pujada a les que superen els 100.000 euros no persegueix penalitzar els que guanyen més. «No ens agrada apujar els impostos a aquests trams, i som conscients que han de ser pujades lleugeres per evitar l’efecte contraproduent de deslocalitzacions de grans patrimonis», sostenen aquestes fonts oficials. L’informe conté més d’una trentena d’escenaris amb pujades i baixades en diversos trams i els seus efectes en la recaptació. «Es pretén abaixar els impostos a les persones que tenen més dificultats per arribar a final de mes», expliquen fonts d’Economia, que afirmen que en el cas dels que ingressen menys de 17.707 euros no es podrà baixar de cop de l’actual 12% al 9,5% perquè això faria insostenible el sistema ara. 

Al departament que controla ERC sostenen que en l’actual context de dependència del FLA i de la pressió de Brussel·les per ajustar el dèficit, i fins que no s’aconsegueixi la independència, no hi ha marge per abaixar un impost sense apujar-ne un altre. Especialment perquè la suspensió per part del Tribunal Constitucional d’impostos autonòmics com el de les centrals nuclears (50 milions d’euros d’ingressos previstos per al 2016) o el dels pisos buits (entre 60 i 65 milions d’euros), deixa el Govern sense marge de maniobra per captar més recursos que no afectin directament la butxaca de les rendes del treball.