L'altra Barberá tampoc en sabia res

La germana de l'exalcaldessa, que va ser la seva cap de gabinet, nega tenir "constància" dels donatius al PP

Els conservadors demanaran a la Junta Electoral ajornar la comissió d'investigació fins després del 26-J

fcasals33823582 valencia 10 5 20 16 pol tica  caso taula  asunci n160510164753

fcasals33823582 valencia 10 5 20 16 pol tica caso taula asunci n160510164753 / MIGUEL LORENZO

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

La germana de Rita Barberá, que va ser la seva cap de gabinet durant els seus 24 anys d'alcaldia, tampoc sabia com es finançava la campanya electoral del PP de València ni va tenir “constància” dels 1.000 euros que els regidors imputats per blanqueig haurien aportat presumptament per rentar diner negre del partit. De tot això i del fet que passés així -cosa que ha posat en dubte-, Asunción Barberá se'n va assabentar “per la premsa”.

Així ho ha assegurat aquest dimarts la germana de l'exalcaldessa, que ha comparegut a contracor -perquè és funcionària de l'Ajuntament i, com a tal, té obligació de fer-ho- en la primera sessió de la comissió d'investigació municipal sobre l'operació Taula derivada del cas Imelsa acompanyada d'un advocat.

Asunción Barberá, coneguda com a ‘Totón’, ha insistit que l'exalcaldessa “no anava” a les reunions del grup municipal popular, sinó que despatxava amb els regidors directament al ple de la Junta de Govern. Totón ha apuntalat així l'estratègia discursiva i jurídica del partit i de la mateixa exalcaldessa, ja que tant el PP com Barberá sostenen que el gairebé mig centenar de regidors, exregidors, assessors i exassessors del grup municipal popular imputats pel presumpte blanqueig d'almenys 50.000 euros de la caixa B van actuar pel seu compte i d'esquena a l'organització política i a qui era la seva cap i cap de llista.

RELACIÓ "PURAMENT ADMINISTRATIVA"

'Totón' també ha assegurat que la relació que mantenia alcaldia amb el grup municipal del PP era "purament administrativa" i que ella tampoc tenia res a veure amb el funcionament intern del grup.

Sobre l'exalcaldessa, també ha assegurat que “mai” assistia a les reunions de les taules de contractació, que els contractes només li arribaven en el moment “de la firma" i que, “en general”, no rebia empresaris.

“No el conec, no em sona de res”, ha respost ‘Totón’ més endavant, inquirida sobre si coneixia l'empresari José Adolfo Vedri, adjudicatari habitual de l'ajuntament i d'altres administracions populars i que, segons la investigació del cas, podria haver aconseguit més de 30 milions d'euros en contractes manipulats pel PP.

Totón també ha dit que són "absolutament falses" unes suposades declaracions seves en què hauria dit que "s'havien passat" demanant diners per a la campanya, tal com va declarar una de les assessores que es van negar a participar en el blanqueig, que és testimoni en el cas.

EL "CIRC" DE GRAU

Notícies relacionades

Abans de la declaració de la germana de l'exalcaldessa, la sessió ha començat amb una incompareixença. L'exvicealcalde de València Alfonso Grau era el primer citat, però s'ha negat a assistir-hi al·legant que la comissió d'investigació és un “circ” mediàtic i polític. Amb el mateix argument tampoc hi aniran cap dels 48 regidors, exregidors, assessors i exassessors del PP imputats. I el partit, que ha intentat a l'inici que la comissió es posposés fins després de les pròximes eleccions generals, ha avançat que també sol·licitarà a la Junta Electoral el seu ajornament.

L'únic regidor del PP no imputat, Eusebio Monzó, considera que la comissió és un “judici paral·lel” i el seu “únic objecte” és depurar responsabilitats polítiques.