El jutge del 'cas Imelsa' embarga el compte del PP de València vinculat al blanqueig

La fiscalia, que també investiga diversos presumptes delictes fiscals, vol saber si la llibreta no oficial va passar els controls corresponents

abertran32929437 valencia 25 2 2016  pol tica  la senadora rita bar160225124932

abertran32929437 valencia 25 2 2016 pol tica la senadora rita bar160225124932

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

El jutge que instrueix el 'cas Taula' ha intervingut el compte bancari del PP a l'Ajuntament de València relacionat amb el presumpte blanqueig que s'investiga en la causa. Segons ha avançat el diari 'El Mundo', el magistrat Víctor Gómez ha bloquejat el compte a petició de la Fiscalia Anticorrupció, que indaga si el PP de València va cometre diversos delictes electorals a l'utilitzar diners de procedència presumptament il·lícita en les tres últimes campanyes electorals de Rita Barberá a l'alcaldia de la ciutat. El ministeri públic vol saber si aquest compte paral·lel, diferent de l'oficial del grup municipal popular, va passar els controls necessaris.

El compte bloquejat és el mateix pel qual Compromís, a mitjans del mes d'abril, va denunciar el PP davant la fiscalia per un presumpte delicte electoral en les campanyes de l'exalcaldessa del 2011 i el 2015.

Segons va denunciar llavors la coalició de Mónica Oltra, el PP de València tenia "dos comptes bancaris, un dels quals operava de manera oculta, sense cap tipus de control del Tribunal de Comptes", fet que suposa un greu incompliment de la llei electoral. Compromís va batejar aquest compte com a compte "offshore" i va explicar que va ser obert el 1995 i que no pertanyia ni al grup municipal popular ni al partit.

INTERVENCIÓ CAUTELAR

Notícies relacionades

En aquest compte, va explicar el portaveu de Compromís a l'ajuntament, Pere Fuset, es van fer durant la campanya del 2011 dos ingressos en efectiu de 27.500 i 28.000 euros. Es tracta del mateix en què, poc abans de la campanya del 2015, 47 regidors, exregidors, assessors i exassessors del grup municipal popular haurien ingressat al partit 1.000 euros a canvi de dos bitllets de 500 euros procedents de presumptes comissions il·legals i pels quals ara se'ls investiga per un presumpte blanqueig de capitals. La imputació de Barberá, que el jutge instructor ha demanat per aquest assumpte, està pendent de la decisió del Tribunal Suprem, perquè ara l'exalcaldessa és senadora i està aforada davant la justícia ordinària.

El compte està intervingut de manera cautelar, després que el fiscal intentés cotejar els moviments bancaris amb les anotacions als quaderns de Mari Carmen García-Fuster, exsecretària del grup municipal, amiga personal de Barberá i la principal imputada en aquesta causa. La investigació considera García-Fuster com la "caixera" que donava les instruccions a regidors i assessors per al presumpte blanqueig de diners amb aportacions legals de 1.000 euros al partit. Segons les indagacions, els moviments bancaris no van passar per cap òrgan supervisor.