Junqueras i Sáenz de Santamaría posen en marxa un escèptic diàleg

El vicepresident demana el gest de no suspendre la llei de pobresa energètica en el consell de ministres d'aquest divendres

La número dos de Rajoy es limita a respondre que s'analitzarà "amb interès" el tema sense adoptar cap més compromís

undefined33695026 madrid 28 04 2016 la vicepresidenta del gobierno e160428142053

undefined33695026 madrid 28 04 2016 la vicepresidenta del gobierno e160428142053 / J M Prats

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Gemma Robles
Gemma Robles

Directora de 'El Periódico de España'.

Especialista en Política

ver +

Després de l'acostament amb molts matisos de Mariano Rajoy i Carles Puigdemont la setmana passada, ha arribat aquest dijous la cita dels vicepresidents per constatar si és cert que es pot buscar el diàleg en assumptes d'especial rellevància que no tinguin a veure amb el procés sobiranista. Així, Oriol Junqueras s'ha vist durant una hora amb Soraya Sáenz de Santamaría. Per definir la trobada s'han utilitzat termes amables i s'ha valorat per part de les dues parts el simple fet que s'hagi produït. No obstant, cap dels protagonistes ha amagat tampoc el seu escepticisme sobre els resultats finals del procés que s'emprèn ni s'ha privat de reclamar a l'altre gestos imminents.

El vicepresident Junqueras ha reclamat al Govern central una decisió per a aquest mateix divendres: que no suspengui la llei contra la pobresa energètica amb un recurs davant el Constitucional per no perjudicar els catalans més desafavorits. De fet, Junqueras ha supeditat el futur del diàleg amb la Moncloa al tracte que es doni a la llei, la 24/2015. Des del Govern català s'exigeix que, com a mínim i si finalment hi ha recurs davant el TC, no comporti la suspensió cautelar de la norma.

"Ens han comunicat que el Govern central es planteja la suspensió i insistim que aquesta és una qüestió rellevant i entenem que per a totes les comunitats --ha al·legat Junqueras davant de la premsa--. La vicepresidenta s'ha compromès a prendre en consideració els nostres arguments i ha dit que ho estudiaran". Per la seva banda, Sáenz de Santamaría no ha volgut aventurar quina serà la decisió final que prengui un consell de ministres que presidirà Mariano Rajoy, limitant-se a apuntar que s'estudiarà la qüestió “amb molt d'interès”. Sí que ha puntualitzat que si s'interposa el recurs com estava inicialment previst serà contra articles concrets i no contra la llei completa i s'al·legaria un conflicte de competències. En el que ha evitat entrar la també portaveu governamental és en si se'n demanarà o no la suspensió cautelar.

DECISIONS DEL TC SOBRE NUCLEARS O IGUALTAT

Fonts governamentals consultades per aquest diari han indicat que presentar un recurs al TC en clau competencial sense sol·licitar la suspensió “és tècnicament possible, però poc habitual”. A més, han afegit que la determinació que s'adopti a aquestes altures, després d'haver tingut l'oportunitat de canviar el text normatiu per acord en comissió i no haver-ho fet ha de ser jurídica i no política, per evitar greuges. En tot cas, al Govern central són conscients de la rellevància social que té la llei 24/2015 a Catalunya i la pressió que existeix perquè no sigui recorreguda. De fet, els seus promotors --les PAH catalanes-- es reuniran divendres davant de la seu del PP a Barcelona per seguir en directe la roda de premsa del consell de ministres.

Notícies relacionades

El Constitucional i les seves decisions han ocupat una part important de la conversa entre tots dos. Junqueras ha aprofitat per exigir que l'Alt Tribunal defensi els interessos ciutadans i no “l'interès dels que n'han nomenat els membres, que és evidentment el que es fa". I ha assenyalat que, després de la reunió recent dels presidents Rajoy i Puigdemont, ha arribat una altra bateria de recursos i suspensions que afecten qüestions tan diverses com la llei d'igualtat; la fiscalitat sobre energia nuclear, la de pisos buits o la simplificació de la normativa local. El Constitucional ho ha notificat públicament aquest dijous, informa Margarita Batallas. La vicepresidència, per la seva banda, també ha fet dues reclamacions al Govern català, basades en l'adopció de dos convenis: el de gestió d'emergències i el de connectivitat en banda ampla en centres escolars. Junqueras s'ha compromès a estudiar-los. Això és tot.

INDEPENDÈNCIA I DÈFICIT PÚBLIC

El vicepresident de la Generalitat no ha amagat tampoc que la trobada amb la dirigent popular ha sigut "molt difícil" per la distància de plantejaments en molts dels temes que s'han posat al damunt de la taula. Segons Junqueras ha sortit la qüestió de la independència i ell ha garantit que el seu govern actuarà en funció del mandat democràtic rebut. Ella, que es farà complir la llei. Un altre dels temes complexos tractats ha estat el repartiment del dèficit, ja que Hisenda vol que les autonomies estiguin en el 0,7% del PIB i la Generalitat replica que hauria de ser de l'1,2, "com a mínim". Per acabar, s'ha acordat una trobada entre el ministre de l'Interior en funcions i el conseller del ram per mirar d'impulsar la comissió de seguretat.