CAS DELS ERO

Andalusia exigeix la devolució d'un milió d'euros per cursos de formació irregulars

La Junta insisteix que el suposat frau massiu només investiga 17 ajudes valorades en 1,5 milions més

El conseller andalús de Cultura, Educació i Esport, Luciano Alonso, aquest dimarts.

El conseller andalús de Cultura, Educació i Esport, Luciano Alonso, aquest dimarts. / {EFE}

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / Sevilla

La revisió que l'Executiu andalús està portant a terme de tots els expedients d'ajudes a cursos de formació per a empleats i desocupats està donant fruits, i ja s'han fet quatre requeriments ferms de devolució per un import d'1,059 milions d'euros, segons ha avançat aquesta mateixa tarda el conseller d'Educació, Luciano Alonso.

En la seva compareixença davant el Parlament autonòmic, ha insistit que la investigació policial sobre un suposat frau massiu ha estat una informació "interessada i tergiversada" del Ministeri d'Interior, i ha recordat que de moment només s'ha demanat informació sobre 17 ajudes de la convocatòria del 2010 a Màlaga per un valor d'1,5 milions d'euros.

Esforç a eliminar la corrupció

El conseller d'Educació ha centrat la compareixença en l'esforç que està fent l'actual Executiu presidit per Susana Díaz per eliminar la corrupció i estendre la transparència, fins i tot sobre actuacions passades. És per això que s'estan revisant els 8.505 expedients referits a ajudes per a cursos de formació en el període 2007-2013, tot i que des del 2011, i a causa de la crisi, no es concedeixen aquestes subvencions.

Alonso ha insistit que s'estan revisant "un per un i no per mostreig, com en altres regions". Fins ara, ja s'han analitzat prop de 1.728 expedients, dels quals 480 han finalitzat amb un requeriment de més informació, i d'aquests en 56 casos s'ha iniciat el procés de reintegrament, com ja van explicar fa unes setmanes només de saltar a la llum pública l'escàndol sobre un suposat frau massiu.

La dada nova aportada aquest dimarts ha estat que d'aquests 56 expedients de reintegrament, quatre ja han acabat amb resolució ferma de devolució, encara que per quantitats inferiors a les de l'inici de l'expedient.

Ajudes concedides fa sis anys

Segons les dades donades per la Junta, es tracta d'ajudes concedides entre el 2008 i el 2009 a l'Ajuntament de Fuenteheridos (Huelva) per valor de 449.956 euros, al Consorci d'Hostaleria de Màlaga La Cónsula (575.330 euros), al Consorci d'Hostaleria de Benalmádena (29.069 euros), i al CEMER Consorci de Còrdova (4.820 euros).

El responsable d'Educació, que el setembre passat va assumir les competències de cursos de formació per a l'ocupació, ha recordat que en el període 2007-2011 s'han fet 36.000 cursos per un import de 2.327 milions d'euros. D'aquesta quantitat, ja s'ha executat el 75% (1.724 milions), i la resta queda pendent de justificació del desenvolupament de les activitats. Se n'han beneficiat 758.000 alumnes, dels quals més de la meitat (416.000) eren desocupats.

Empreses privades

També ha recordat que entre les entitats encarregades de fer els cursos destinats als desocupats hi ha empreses privades, però també entitats públiques com ara ajuntaments, diputacions, mancomunitats o fins i tot organitzacions sense afany de lucre. "¿Totes són còmplices d'aquesta trama?", s'ha preguntat.

En aquest punt, el responsable d'Educació ha carregat novament contra el Ministeri d'Interior per haver intentat fer "una causa general" contra Andalusia.

"Es confonen maliciosament conceptes per construir la idea de la corrupció generalitzada i la causa general, jugant amb la imatge d'Andalusia i la del seu teixit empresarial i associatiu", ha lamentat.

El cas de Madrid

Notícies relacionades

I s'ha preguntat sobre per què, amb un frau similar en ajudes a la formació descobert a la Comunitat de Madrid, "no s'ha parlat d'una trama orquestrada pel Govern regional i sí d'"un Govern damnificat davant un fet aïllat provocat per uns empresaris".

"Els mecanismes de control de la Junta han respost", ha dit Alonso, alabant el treball "seriós i rigorós" que s'ha fet des de l'Administració autonòmica.