MEMÒRIA HISTÒRICA

Manuela Carmena proposa rebatejar el Valle de los Caídos com a "vall de la pau"

L'alcaldessa de Madrid planteja que es doti l'enclavament "una nova visió" i "nous valors"

 

  / EFE / JAVIER ETXEZARRETA

2
Es llegeix en minuts

En la seva aposta per dignificar la memòria històrica, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha proposat canviar el nom del conjunt escultòric del Valle de los Caídos pel de la "vall de la pau" i donar a aquest enclavament de San Lorenzo de El Escorial, en què està enterrat el dictador Francisco Franco, "una nova visió" i "nous valors".

"Tots estem d'acord que és un lloc que s'ha de mantenir. No hi ha ningú que vulgui dinamitar la zona, però sí que seria correcte i considerable donar-li una nova visió i incorporar-hi nous valors. 'La vall de la pau' seria un bon nom", ha assenyalat en una entrevista a la publicació digital 'Le Miau Noir'.

Carmena també ha advocat per canviar el nom de l'Arco del Triunfo, ubicat al madrileny districte de Moncloa-Aravaca, pel de'L'arc de la concòrdia' o 'L'arc de la democràcia', un assumpte sobre el qual sí que podria tenir incidència al formar part del seu àmbit municipal.

COP D'ESTAT

Sobre aquests aspectes, ha indicat que en la seva opinió "no té sentit mantenir un nom d'un monument amb el qual es commemora un cop d'Estat portat a terme contra un Govern legalment establert".

"Quan li canviï el nom, i emfatitzant una altra vegada aquest aspecte, no es pretendrà enjudiciar la conducta de les persones que es van alçar en un moment concret de la història, perquè això és passat. El que es pretendrà amb això és dotar la ciutat de Madrid d'una sèrie d'elements positius, com pot ser la cultura democràtica", ha afegit.

EL NOMENCLÀTOR

Notícies relacionades

Aquesta no és la primera proposta impulsada per Carmena en matèria de memòria històrica. A finals de l'any passat, l'Ajuntament de Madrid va començar a modificar el nomenclàtor de la ciutat per eliminar les referències franquistes que encara perduren en molts carrers. També ha començat a fer el mateix amb els monuments i les plaques que homenatgen símbols de la dictadura, tot i que amb algun error. Així, el consistori va haver de restituir una placa que havia retirat en memòria de vuit carmelites assassinades a l'inici de la guerra civil al cementiri parroquial de Carabanchel Bajo.

"Hem de saber que els noms dels carrers, els parcs o els monuments formen part del patrimoni de la ciutat de Madrid. Existeixen ciutats com Nova York, on els carrers s'anomenen amb números i n'hi ha d'altres que converteixen en patrimoni la nomenclatura dels carrers. I en aquest punt hi ha Madrid, una ciutat que vol que aquest patrimoni sigui el que necessita una societat profundament democràtica i que es troba vivint en un Estat de dret", reflexiona Carmena en la citada entrevista.