Podem es replega per negar la fractura

Errejón acusa el PSOE d'orquestrar una campanya mediàtica per debilitar-los en la negociació

Pedro Sánchez esquiva la confrontació amb el partit lila decidit a "evitar eleccions"

 

  / EFE / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Podem només té dos anys de vida i una capacitat innegable per als cops d'efecte, però respon als moments delicats recorrent al manual de la vella política. Després de l'escàndol ocasionat per la revelació de la pugna interna a la direcció estatal i els conflictes territorials, la consigna és fer pinya, baixar la pilota a terra, reduir la presència mediàtica i preparar una maniobra que desplaci el focus de la crisi orgànica.

En ple incendi, dimecres a la tarda, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón es van reunir al Congrés dels Diputats. Van decidir fer pinya i negar la crisi. Després d'aquesta reunió, resposta de baixa intensitat. Cap dels dos va ser dijous al Parlament.

La cap de gabinet d'Iglesias, Irene Montero, va ser l'única dirigent que va lidiar amb la crisi des dels passadissos de la Cambra. Va negar que hi hagi una lluita de poder intern entre els partidaris d'Errejón i del secretari general amb unes declaracions obertes a la interpretació. “Íñigo és una persona que admira profundament Pablo i per això sempre ha estat al seu costat com a número dos”, va assenyalar.

El líder només va respondre via Twitter, negant-ho i recorrent al sentit de l'humor. El seu número dos va redactar una carta oberta en què acusa el PSOE d'intentar debilitar-los de cara a la negociació per a la governabilitat, retret que aprofundeix en la distància entre els dos partits, que diuen voler negociar però que ni tan sols han aconseguit acordar data i format per reprendre el diàleg.

Notícies relacionades

A les crítiques d'Errejón va respondre el número u del PSOE, amb perfil institucional. “No entraré en desqualificacions, en insults ni a subratllar aquelles qüestions que ens separen a les forces del canvi. Avui he sentit Errejón assenyalar-nos a nosaltres inexplicablement. El que li dic és que som molt respectuosos amb els debats interns de totes les organitzacions”, va contestar Pedro Sánchez. Va posar l'accent en la necessitat d'evitar la repetició d'eleccions i va allargar la mà a Podem.

NO EXTRAPOLAR LA CRISI MADRILENYA

La direcció del partit intenta establir un cordó sanitari entre els conflictes que ja afecten sis territoris i la cúpula estatal. Sosté que la dimissió de deu responsables a la Comunitat de Madrid, considerats afins a Errejón, en protesta per l'actuació del cap regional, Luis Alegre, que és de confiança d'Iglesias, no té una lectura a nivell nacional. El politburó podemista diu que veue en cada autonomia un problema diferent i rebutja que es reprodueixi la lògica de pugna interna que es dóna al seu quarter general, ubicat al carrer Princesa de Madrid entre partidaris d'Iglesias i Errejón.

Carmena i els 'nens grans'

Al partit la defensen com a exemple d'independència però assumeixen que el suport que rebran d'ella és limitat i que, en canvi, se'ls imputaran tots els incendis que generi la seva loquacitat. L'últim, aquest dijous, quan ha qualificat els polítics de ser “com nens grans jugant a veure qui agafa la pilota” en comptes de pactar un govern.