Sánchez no es tanca que Iglesias sigui vicepresident

El líder socialista assenyala que no s'ha oposat "mai" a un "Govern de coalició" com el que proposa Podem

El líder del PSOE es mostra convençut que el senyor Iglesias al final recapacitarà” encara que rebutja parlar de butaques. / VÍDEO: ATLAS

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha acceptat aquest dimecres la possibilitat de segellar un pacte amb Podem per conformar un Executiu integrat per diversos partits com el que proposa Pablo Iglesias, que reclama per a si mateix la vicepresidència. “No m'he tancat mai a governs de coalició”, ha dit el líder socialista en una entrevista a Cuatro.

Notícies relacionades

El secretari general del PSOE mai havia rebutjat explícitament la fórmula que defensa Podem, però  no s'hi havia obert de forma tan clara. Sánchez s'havia limitat a assenyalar que primer s'havia d'acordar el “què” (és a dir les polítiques) i després el “qui” (els càrrecs). A finals de gener, el secretari d'Organització dels socialistes, César Luena, va explicar que la “preferència” del partit passava per un Govern “en solitari”, però no va descartar la coalició. “Si arriba el moment, parlarem amb tots de polítiques, i quan això estigui clar parlarem de la resta”, va dir Luena.

L'ACOSTAMENT

El lleu canvi d'actitud que denota les paraules de Sánchez, molt mesurades, pot servir per acostar el PSOE i Podem. Però l'altra causa del distanciament entre les dues forces es manté. El partit morat, juntament amb IU i Compromís, se segueix considerant “incompatible” amb Ciutadans i critica l'acord firmat entre Sánchez i Albert Rivera. Els socialistes, mentrestant, han reforçat la seva aliança amb l'organització taronja, al decidir que qualsevol nova negociació fins al dia 3 de maig, dia en què si no hi ha hagut investidura es convocaran noves eleccions, s'ha de fer de la mà de Ciutadans. Aquest moviment és el que els ha portat tots dos a incloure el PP en la nova ronda de converses. El PSOE insisteix que només dialogarà amb els populars assumptes d'Estat com la reforma constitucional i la política antiterrorista, però Rivera els reclama l'abstenció.