Francesc Homs: "Com més alta sigui la pena, més alta serà la victòria"

El diputat acusa el PP de forçar la seva imputació pel 9-N per dificultar que Democràcia i Llibertat faciliti un canvi de Govern

Puigdemont i Mas recolzen l'exconseller, que assegura que no vol ser "un màrtir ni un heroi"

Francesc Homs va a declarar davant el jutge pel 9-N recolzat pels diputats de Junts pel Sí. / F. NADEU / VÍDEO: M. TUDELA

Francesc Homs va a declarar davant el jutge pel 9-N recolzat pels diputats de Junts pel Sí.
Francesc Homs arriba a la seu de Convergència després de declarar pel 9-N. Allà l’esperaven Artur Mas i Carles Puigdemont.

/

3
Es llegeix en minuts
JESÚS G. ALBALAT / ROGER PASCUAL / BARCELONA

El sobiranisme ha volgut recolzar Francesc Homs en el dia en què ha declarat al TSJC sobre la seva participació en la consulta del 9 de novembre del 2014. La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha encapçalat la comitiva que ha acompanyat l'exconseller a la seu judicial, i en què figuraven, entre altres, la portaveu del Govern, Neus Munté, el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Raül Romeva, Santi Vila, Jordi Baiget, Josep Rull i Meritxell Borràs. Només ha faltat Carles Puigdemont. El president de la Generalitat, que li ha transmès el seu suport a través del seu compte de Twitter, l'esperava després de la declaració a la porta de la seu de Convergència. Puigdemont i Artur Mas han sigut els primers a abraçar-se amb el diputat al Congrés, que també ha rebut el suport d'altres personalitats del partit.

Encara que la mobilització popular no ha sigut tan massiva com en la declaració de Mas, en què 6.000 persones i 40 alcaldes sobiranistes van mostrar el seu suport al llavors president davant el jutjat, Homs ha mantingut en la seva declaració davant el jutge el to èpic. "Com més alta sigui la pena, més alta serà la victòria", ha sentenciat, malgrat reconèixer que no pretén ser un "màrtir ni un heroi". El diputat ha vinculat la seva imputació amb el seu actual càrrec de portaveu al Congrés del grup Democràcia i Llibertat i les negociacions que s'estan produint a Madrid per formar Govern. "¿Per què ara i no fa 14 mesos se'm demana ser investigat/imputat? ¿Per què el jutge ho va desestimar en el seu moment i ara sí perquè ho demana la Fiscalia? Per una oportunitat més política que de dret", ha explicat ja en roda de premsa, assenyalant el Govern en funcions. "Es demana pel 27-S i perquè sóc portaveu d'un grup parlamentari que podria ser determinant en un Govern que no seria el del Partit Popular. La Fiscalia ha demostrat de tot menys independència". 

LA CARTA, "UN PRETEXT"

Notícies relacionades

Quan el jutge li ha preguntat per la carta que va remetre al llavors conseller Felip Puig en què se li comunicava que es podia continuar amb els preparatius del procés particiatiu malgrat la prohibició del Tribunal Constitucional, el diputat s'ha acollit al seu dret a no respondre i ha afirmat que aquesta i altres qüestions d'aquestes característiques les respondrà davant el Tribunal Suprem si resulta imputat. "Si algú pensa que això va d'una carta és que no vol veure el que està sobre la taula. És un pretext que es justifica en un context", ha explicat posteriorment.

"No té sentit "No té sentit posar penes de presó per posar urnes de cartró. És una autèntica monstruositat"

El magistrat del TSJC, Joan Manel Abril, haurà de decidir en els pròxims dies si remet el cas al Suprem, l'únic tribunal que pot investigar Homs per la seva qualitat d'aforat. En aquest sentit, el diputat ha ressenyat en la seva intervenció que ell està lluitant per eliminar el privilegi que tenen els diputats i que per a ell hauria sigut un honor declarar davant un jutge ordinari. "No té sentit posar penes de presó per posar urnes de cartró. És una autèntica monstruositat. El que no he fet ni faré és posar això sobre cap taula de negociació. Hi ha coses que no són negociables. El que han de fer és retirar-ho perquè això no s'aguanta enlloc", ha declarat a la seu de Convergència. Homs ha acusat el PP de "mal perdre", de "falta de cultura democràtica" i de "fer un abús de dret". "Primer riuen del procés i després posen el crit al cel". I s'ha preguntat per què el Tribunal Constitucional, que "ha fet una exhibició tan descarada de posar-se al servei de l'interès d'oportunitat del Govern", no va fer res per parar el procés. Un any i mig i dues eleccions després, aquella votació segueix viva. Dins i fora dels jutjats. En aquest sentit ha explicat que a partir d'aquest dimarts es reuniran els grups en favor del referèndum per acostar postures per aconseguir una consulta acordada amb Espanya i convertir-la en condició "sine qua non" per donar el seu suport a un Govern espanyol.