DEBAT D'INVESTIDURA

Un plebiscit sobre Rajoy

Sánchez eleva la pressió sobre Podem i reclama "mestissatge ideològic" per fer fora el PP

El candidat socialista elogia Rivera i no aconsegueix moure la resta de grups perquè el recolzin

Durant el seu discurs d’investidura, Pedro Sánchez ha reclamat mestissatge ideològic perquè l’esquerra no suma. / J.L. ROCA / VÍDEO: EL PERIÓDICO

Durant el seu discurs d’investidura, Pedro Sánchez ha reclamat mestissatge ideològic perquè l’esquerra no suma.
Extracte del discurs d’investidura de Pedro Sánchez.

/

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Dels molts missatges que va llançar aquest dimarts Pedro Sánchez durant el seu primer discurs d'investidura, els més importants estaven adreçats a Podem. L'aspirant socialista va mantenir la pressió al partit de Pablo IglesiasPablo Iglesias perquè se sumi a la seva aliança amb Ciutadans, al·legant que els grups d'esquerra “no sumen” per aconseguir un pacte de govern, reclamant “mestissatge ideològic” en aquesta nova etapa postbipartidista i intentant convertir la seva candidatura a la Moncloa en un plebiscit sobre la continuïtat de Mariano Rajoy. “Fins i tot la pitjor de les mesures proposades en el nostre acord és millor que on som amb el govern sortint”, va dir Sánchez.

La intervenció va durar una hora i mitja, amb accentuada gestualitat i to institucional, i les seves paraules van tenir molts altres destinataris. La UE, que ha anunciat possibles sancions per l'estat dels comptes espanyols, a qui Sánchez va explicar que complirà els compromisos si arriba a l'Executiu, però iniciant una “nova negociació” per flexibilitzar els objectius de dèficit. A Ciutadans, alabant el “coratge i valentia” d'Albert Rivera i deixant clar que la seva aliança anirà més enllà d'aquesta investidura, que en principi fracassarà aquest divendres al comptar amb el rebuig del PP i Podem, entre altres.

A Catalunya, ja que Sánchez, com va avançar EL PERIÓDICO, es va comprometre a defensar una “nova entesa”, impulsar la comissió bilateral Estat-Generalitat (que no es reuneix des del 2011) i a estudiar les 23 iniciatives que Artur Mas va proposar a Rajoy el 2014. “No neguem que hi hagi hagut raons per a les desavinences. El que volem és mirar al futur i fer-ho amb esperança”, va dir abans d'advocar per una reforma de la Constitució en un sentit “federal”, qüestió que no forma part del seu acord amb Rivera.

EL DESBLOQUEIG

I per últim, Sánchez es va dirigir al PSOE. L'ambient intern en el partit, sempre tendent a les explosions, ha gaudit de certa calma des que el secretari general va ser proposat pel Rei candidat a la presidència del Govern, però les desconfiances amb els barons es mantenen i el pacte amb Ciutadans, tot i suscitar menys rebuig que un d'hipotètic amb Podem, també conté mesures difícils de pair per als socialistes. Per exemple, l'eliminació de les diputacions, una proposta que Sánchez havia inclòs en el discurs escrit (de 42 folis), però que finalment va obviar. Fonts pròximes al candidat van explicar que dimecres, dia en què intervindran els grups parlamentaris i es produirà la primera votació, defensarà posar fi a aquests organismes. En qualsevol cas, Sánchez va dir als seus que havia fet tot el possible, que si fracassa en l'intent d'arribar a la Moncloa almenys haurà desbloquejat l'escenari perquè es puguin convocar eleccions i que només per això ja considerava que havia “aconseguit els objectius”.

“Sabem que el resultat de la suma del PSOE i Ciutadans no és suficient per aconseguir aquest canvi. També sabem que el resultat de la suma del PSOE i altres forces a la meva esquerra tampoc ho és. La solució està en mans dels 350 diputats aquí presents. Les mans dels socialistes estan esteses”, va assenyalar el candidat.

Aquesta apel·lació a tot l'arc parlamentari va disgustar Podem, que hi va veure una referència a la gran coalició amb el PP. “Ha estat molt per sota del que esperàvem”, va dir el portaveu del partit lila, Íñigo Errejón, que tot i així va deixar la porta oberta a seure a negociar després de divendres, dia en què Sánchez se sotmetrà a una segona votació, per a la qual es requereix una majoria simple que segueix lluny de tenir. El PSOE i Ciutadans tan sols sumen 130 diputats, però el candidat socialista va insistir que no s'ha d'esperar tant, perquè del que es tracta és d'“abandonar les polítiques de Rajoy i del PP”, evitant “les imposicions, el xantatge i l'abandonament de la taula de negociació”. Va ser una nova al·lusió a Podem, que va suspendre les converses després de tancar el PSOE un pacte amb Rivera que Iglesias considera “incompatible” amb el seu ideari. N'HIi va haver moltes altres. La que més va cridar l'atenció, que després de detallar gran part de les mesures del seu pacte afegís aquesta falca: “Tot això ho podem posar en pràctica a partir de la setmana que ve”.

LA RESPOSTA

Notícies relacionades

Però el seu discurs no va moure res entre els grups que s'oposen a la seva investidura. El PNB, que fins ara es mostrava procliu al pacte, va anunciar el vot en contra perquè Sánchez no havia dit res de l'“agenda basca”ERC i Democràcia i Llibertat van apreciar en els missatges catalans del candidat la mateixa aroma de Rajoy. I el PP va parlar d'“engany”, com era d'esperar.

“Fem sortir Espanya de la situació de bloqueig en què està --va dir Sánchez a tots ells--. Posem en marxa el canvi que esperen milions d'espanyols. Arrenquem a la velocitat que conjuntament decidim. Però avancem. I a aquesta pregunta haurem de respondre senzillament sí o no. En aquest moment sabrem on és cadascú”. Quan va acabar, el líder socialista només va saludar un dirigent d'un altre partit. Rivera.