Compromís no recolzarà "sota cap concepte" un Govern amb Ciutadans

El diputat Joan Baldoví condiciona el seu suport a Pedro Sánchez a una revisió del finançament valencià

lpuig32857374 valencia 18 2 2016  pol tica  joan baldov   compro160219144010

lpuig32857374 valencia 18 2 2016 pol tica joan baldov compro160219144010 / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Aquest divendres a la tarda el diputat de Compromís Joan Baldoví i la líder del partit Mònica Oltra es reuniran amb Pablo Iglesias i en els pròxims dies amb el PSOE, dins de la ronda de contactes per formar govern. Però Baldoví ha avançat aquest divendres a València les condicions que posaran al socialista Pedro Sánchez per donar-li suport en la seva investidura.

La primera petició de la coalició és la "imprescindible" revisió del "deute històric" per l'infrafinançament valencià, que el mateix president del Consell, el socialista Ximo Puig, xifra en 16.000 milions d'euros, però que barons d'altres federacions del PSOE com l'andalusa o l'aragonesa, rebutgen de ple.

Una altra línia vermella per a la formació d'Oltra és fer-li un cordó sanitari a Ciutadans, força que consideren als antípodes del seu projecte polític. Compromís no estarà "sota cap concepte" en un futur govern en el qual hi hagi C’s, ni tan sols el recolzarà amb una abstenció. "Que quedi ben clar", ha avisat aquest divendres Baldoví, rotund, reiterant que la seva aposta és portar a Madrid "una agenda valenciana". Compromís defensa així que el pacte de govern valencià (socialistes i Compromís amb el suport extern de Podem) podria traslladar-se a nivell estatal.

No obstant, conscient que a Madrid no n'hi hauria prou amb aquests suports, Baldoví aposta per un acord amb el PSOE, Podem i IU-Unitat Popular. En aquest sentit, el diputat ha mostrat la seva "disposició total" a asseure's en una "reunió a quatre" com proposa el líder d'IU, Alberto GarzónAlberto Garzón.

Notícies relacionades

Malgrat que els vots de Compromís són "molt valuosos", segons el diputat, Baldoví també ha assumit que els que "poden fer realment que hi hagi prou vots per a un govern del canvi" són PSOE i Podem, partits als quals ha instat a "llimar les seves diferències" i a "asseure's" a negociar perquè "el temps s'acaba".

UN POLLASTRE SENSE CAP

Baldoví també ha volgut deixar-li un encàrrec a Mariano Rajoy, a qui ha recordat que "no ha tingut ni un sol suport des del primer dia" per a la seva investidura. Va "com un pollastre sense cap", ha dit del president del Govern en funcions. Per al de Compromís, la "confidència" de Rajoy al primer ministre britànic, David Cameron, en què va apostar perquè es repetissin les eleccions el 26 de juny suposa la seva "acta de defunció com a aspirant a presidir un govern". Compromís no contempla que es repeteixin els comicis.