LES NEGOCIACIONS PER A LA INVESTIDURA

El PSOE es prepara per negociar amb Podem

Sánchez preveu posar sobre la taula un acord amb Iglesias i un altre amb Rivera, en lloc d'un pacte global

La direcció socialista té llest un "dossier català" per a les converses amb En Comú Podem

 

  / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Quan li pregunten aquests dies a Antonio Hernando pels comptes que estudia el PSOE per aconseguir la investidura de Pedro Sánchez, el portaveu parlamentari somriu i diu: “Temps al temps”. Però el temps va corrent. Ja han passat més de 10 dies des que el líder socialista va ser nomenat pel Rei candidat a la Presidència del Govern i de momento no ha aconseguit asseure's a pactar amb Podem, una peça clau perquè Sánchez arribi a la Moncloa. Les converses del PSOE i Ciutadans, mentrestant, van aparentment per bon camí, amb tots dos partits elogiant les seves respectives actituds i propostes. Fins fa poc, els socialistes contemplaven la possibilitat que Podem, que exigeix que Sánchez planti Albert Rivera com a condició prèvia per iniciar les negociacions, pogués abstenir-se en un hipotètic acord amb el partit taronja. Ara ho veuen difícil. Sánchez necessita el suport de Pablo Iglesias i es prepara per negociar amb ell.

La versió oficial entre els socialistes segueix sent que una cosa no treu l'altra, que Podem i Ciutadans són compatibles i esperen que la força morada aixequi el seu veto. “La idea és subscriure un pacte amb cada un d'ells, en lloc d'un de global”, assenyalen en l'entorn de l'aspirant. 

LES DESCONFIANCES

Cada vegada són més els dirigents socialistes, no obstant, que consideren que les converses amb Rivera corren el risc d'acabar en no res. “A nosaltres ens va molt bé la imatge que estem donant amb Ciutadans”, assenyalen al PSOE. La relació de Sánchez amb els principals barons segueix sent tensa, abundant en desconfiances, i la més poderosa de tots els líders territorials, l'andalusa Susana Díaz, ha deixat clar que no veu amb bons ulls un Executiu de coalició com el que proposa Iglesias, fórmula que el secretari general no rebutja.

En un escenari que segueix ple d'interrogants, i mentre queden almenys dues setmanes de negociacions (la previsió és que les sessions d'investidura tinguin lloc a inicis de març), hi ha una hipòtesi que comença a córrer amb força al PSOE: continuar les converses amb Ciutadans fins a cert punt i després jugar-s'ho tot amb Podem. El primer partit no resulta aritmèticament indispensable; el segon sí.

ELS COMPTES

Per aconseguir la Presidència del Govern en la primera sessió d'investidura es necessita majoria absoluta, però en la segona majoria simple. Si el PSOE, que té 90 diputats, aconsegueix una aliança amb el partit de Iglesias i els seus satèl·lits territorials (65 parlamentaris), més els quatre escons de Compromís, els dos de IU i els sis del PNB, que ja ha avançat que està “per la feina de facilitar la governabilitat”, la suma dóna 167. Seguint amb aquesta possibilitat, que segueix estant lluny de concretar-se, la xifra tindria quatre diputats més dels 163 vots en contra del PP i Ciutadans. La resta serien abstencions, principalment dels nou diputats d'ERC i els vuit de Democràcia i Llibertat, forces amb què Sánchez es reunirà dimarts que ve.

“Els diré que estic en contra del procés independentista que han iniciat”, insisteix el líder del partit cada vegada que sorgeix aquesta qüestió. Els seus col·laboradors subratllen que no hi haurà “cap contrapartida” a aquesta hipotètica abstenció, però també creuen que ni republicans ni convergents votaran en contra amb el PP i Ciutadans.

DESENVOLUPAMENT DE L'ESTATUT

En qualsevol cas, els socialistes ja treballen amb un “dossier català” perquè formi part de la negociació (no amb l'independentisme, sinó sobretot amb els 12 diputats d'En Comú Podem), que inclou “transferències pendents, inversions i desenvolupament de l'Estatut, entre altres coses”, segons un dirigent que ha participat en la seva confecció. El PSOE no vol posar l'accent en aquest apartat perquè sap que pot suscitar malestar. També en el seu partit, on les sensibilitats territorials són diverses.

Notícies relacionades

El líder del PSC, Miquel Iceta, ha estat implicat en aquesta tasca, i forma part d'un grup de dirigents que Sánchez ha reunit perquè ajudin el seu equip negociador. Amb el primer secretari dels socialistes catalans es troben també el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i el responsable de política territorial del partit, Antonio Pradas, molt pròxim a Susana Díaz. Divendres passat, abans de la seva breu trobada amb Mariano Rajoy, el candidat del PSOE va tornar a citar aquest grup a la seu central del partit.

La direcció socialista segueix observant amb molt recel Podem, i dubta que en realitat vulgui un pacte, però creu notar un canvi d'actitud en els últims dies. La insistència de la força morada en el referèndum a Catalunya sobre la independència ha descendit. Iglesias ha lloat el programa de govern del PSOE, on el partit realça el seu perfil d'esquerres. “Encara que sembla que aquesta via està bloquejada, ben aviat no ho estarà”, va dir dimecres passat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech. Però sobretot s'atorga gran importància al document que Podem presentarà dilluns amb propostes específiques per a l'eventual Executiu. A diferència del que Iglesias va fer el 20 de gener, després de veure's amb el Rei, quan va oferir a Sánchez un Govern de coalició (amb ell de vicepresident) a través de la premsa, el text serà enviat primer als socialistes. I això, en si mateix, ja és l'inici d'una negociació.

Ciutadans demana diàleg a Rajoy i Sánchez

El partit taronja considera que la reunió entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez "no és una bona notícia per als espanyols" i reflecteix "la vella política", al mateix temps que ha demanat "diàleg i construir ponts". El portaveu d'economia de Ciutadans al Congrés, Toni Roldán, i la portaveu a l'ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, han coincidit a afirmar que "no parlar no serveix. S'han de construir ponts i fer polítiques transversals, que és el que ens demanen els espanyols". Roldán ha recordat que Ciutadans ha arribat a la política per fer reformes i canviar les qüestions més urgents que necessita el país. En aquest sentit s'ha referit a la reforma laboral, la reforma de les institucions i la reforma educativa. Sobre les negociacions amb el PSOE ha dit que "estan obertes i cada vegada anem acostant-nos més als detalls. Queden uns quants dies i continuaran les reunions per intentar arribar a acords".