'CAS IMELSA'
El jutge imputa 19 persones més a València per blanqueig
L'instructor cita a declarar dos exregidors més de Rita Barberá i eleva a 80 la xifra d'investigats
rjulve32735326 valencia 10 2 2016 pol tica corrupci n pp operac160210190900 /
Estava previst que els interrogatoris a persones de l’entorn de l’exalcaldessa de València Rita Barberá per un presumpte delicte de blanqueig de capitals acabessin la setmana que ve, però finalment no serà així perquè no hi haurà temps. El jutge que investiga el cas Imelsa ha citat a declarar 19 persones més per la mateixa presumpta il·legalitat. Amb aquestes citacions, el nombre d’imputats (qualificats com a investigats després de la reforma de la llei d’enjudiciament criminal impulsada pel PP) per un suposat falsejament de contractes en diferents administracions públiques de la Comunitat Valenciana s’eleva a 80, dels quals 56 només estan encausats per blanqueig.
Entre els 19 nous investigats hi ha els exregidors populars a l’Ajuntament de València Emilio del Toro i Ramón Isidro Sanchís, a més de diversos assessors del PP. Els interrogatoris del titular del Jutjat d’Instrucció número 18 de València s’allargaran així una setmana més, fins al dia 24 de febrer vinent. Fins ara han prestat declaració davant el jutge els 24 investigats que van ser detinguts el 26 de gener arran de l’operació Taula (entre els quals, l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus i els seus col·laboradors més pròxims a la corporació) i 20 imputats més. Tots mantenen la seva condició d’investigats. Rus va sortir en llibertat sota fiança després de passar tres dies empresonat.
ADVOCAT EN DIVERSOS FRONTS
Un dels 10 investigats citats per ahir, que treballa com a assessor municipal del PP, no va arribar a declarar davant el jutge per motius d’agenda del seu advocat, que intervé en el judici pel cas Nóos, que s’està celebrant a Palma. Per això, la seva compareixença es va posposar. Entre la resta de les persones que havien de respondre ahir davant l’instructor hi havia María Ángeles Ramón-Llin, regidora del PP a l’Ajuntament de València, els exregidors Silvestre Senent i Ana María Albert i sis assessors més del mateix grup. Dos d’aquests encausats es van acollir al dret que tenen a no declarar.
Notícies relacionadesSenent, que va ser regidor d’Hisenda i president del PP de València, va assenyalar que ell sí que va fer «diverses donacions» al partit, però que mai els li van tornar i que no li consta que hi hagués blanqueig al grup municipal popular. Albert va assegurar que té la consciència «tranquil·la».
La investigació del cas se centra en l’empresa pública Imelsa, vinculada a la Diputació de València; la regidoria de Cultura de l’ajuntament de la capital; Ciegsa (empresa creada per la Generalitat valenciana per a la construcció d’infraestructures educatives i en què s’han detectat sobrecostos xifrats en 1.000 milions d’euros) i la Fundació Jaume II El Just, per presumptament efectuar adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals. En totes aquestes empreses i institucions públiques s’investiguen contractes des del 2003, època en què el PP estava a càrrec de totes.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Els interessos no ho són tot Aquesta és l’edat límit per demanar una hipoteca a Espanya: ¿Ho sabies?
- ‘El Correo de Andalucía’ celebra 125 anys de vida
- Vida més enllà del dol
- El culebró diari, nou objectiu de les plataformes de ‘streaming’