El PP situa Rita Barberá a la Diputació Permanent del Senat i blinda el seu aforament

Si es convoquessin noves eleccions i es dissolguessin les Corts, l'exalcaldessa tampoc podrà ser cridada a declarar pel 'cas Imelsa'

abertran32684331 gra078  valencia  23 04 2015   imagen de archivo d160209140648

abertran32684331 gra078 valencia 23 04 2015 imagen de archivo d160209140648 / JUAN CARLOS CARDENAS

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Dir una cosa i fer el contrari. Davant el missatge de "tolerància zero" contra la corrupció que el PP ha intentat llançar en els últims dies, el partit conservador ha tornat aquest dimarts a fer un pas en sentit contrari. Els populars col·locaran en aquesta nova legislatura Rita Barberá en la Diputació Permanent del Senat, amb la qual cosa blinden així l'exalcaldessa de València, que no perdrà l'aforament en el cas que es dissolguin les Corts per una nova convocatòria d'eleccions generals. L'aforament, no obstant, no impedeix que sigui cridada a declarar com a investigada en el 'cas Imelsa', en què estan imputats els regidors que van estar al seu costat en la passada legislatura, encara que en lloc d'haver d'anar al tribunal superior de justícia valencià, haurà de rendir comptes al Tribunal Suprem.

Així ho han confirmat a Europa Press fonts del grup parlamentari popular, que han explicat que Barberá formarà part com a suplent d'aquest òrgan del Senat, que és el que dóna continuïtat a la Cambra entre períodes de sessions i entre legislatures. Els 35 membres de la Diputació Permanent conserven la condició de senadors encara després d'expirat el seu mandat o dissolta la Cambra.

Ahir mateix, el PP va dir que Barberá deixaria la presidència de la Comissió Constitucional que l'exalcaldessa ostenta des del mes de setembre passat per "seguir amb la seva defensa" en la presumpta trama de blanqueig de capitals i possible finançament il·legal del seu partit destapada arran de l''operacin Taula' en què Barberá no està imputada, però sí que ho està gran part del seu equip a l'Ajuntament de València. Ho va anunciar en roda de premsa Pablo Casado, vicesecretari de comunicació del PP, que va ometre informar de la posició privilegiada en què el partit també col·loca Barberá. A més, l'exalcaldessa serà vocal en dues comissions; la Constitucional i la d'Economia.

PRECEDENTS

No és l'única vegada que el PP blinda un dels seus membres acorralat per la corrupció. En la passada legislatura, també va situar a la Diputació Permanent l'exalcaldessa de Jerez María José García-Pelayo, investigada per suposades irregularitats en la contractació de l'estand de Fitur del 2004 en la trama 'Gürtel'. Ara és diputada al Congrés i el seu cas segueix al Tribunal Suprem.

Aquesta tarda es constitueixen les comissions al Senat i, segons José Manuel Barreiro, portaveu popular a la Cambra alta, encara es desconeix si Barberá assistirà a la sessió. L'exalcaldessa  també va ser diputada a les Corts valencianes durant 32 anys. Encara que en l'última legislatura a penes registrava preguntes ni iniciatives parlamentàries i la seva assistència a la cambra autònoma es limitava a les jornades que el PP considerava crucials i en què no volia perdre cap vot.

RIBÓ EXIGEIX L'ACTA ALS IMPUTATS

Notícies relacionades

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha exigit a Barberá que deixi el seu càrrec de senadora perquè pugui ser "inculpada" en el 'cas Imelsa' com la resta de regidors populars (nou dels deu de l'actual grup popular a l'Ajuntament). Als regidors imputats els ha reclamat "formalment" que deixin el seu càrrec "per mantenir la dignitat" del consistori i que la ciutat de València pugui "netejar-se de corrupció".

Ribó ha instat el president del Govern en funcions i president nacional del PP, Mariano Rajoy, que "s'ho faci mirar perquè el tema és molt escandalós" i ha exigit al PP "que compleixi el que va dir que farien". També ha demanat a la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, que "actuï perquè és imprescindible per respecte a les condicions democràtiques i a les condicions dels polítics en aquesta ciutat".