ELS COMPTES DE LA GENERALITAT

La pròrroga dels pressupostos, en l'aire

El vot negatiu de Sí que es Pot i l'abstenció de la CUP en la validació de modificacions dels comptes farien perdre a Puigdemont la seva primera votació

 

  / JULIO CARBÓ

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Rafa Julve
Rafa Julve

Periodista

ver +

La pròrroga dels pressupostos de la Generalitat està en l'aire. Després que Lluís Rabell comentés dilluns que Catalunya Sí que es Pot segurament s'abstindria en la votació del ple d'aquest dimecres que ha de validar les modificacions del text, la CUP ha dit aquest dimarts que segurament farà el mateix. No obstant, Joan Coscubiela, portaveu de Sí que es Pot, ha comentat en una roda de premsa al Parlament que el seu grup encara no té decidit si s'abstindrà o votarà en contra. En cas de posicionament negatiu, el Govern de Carles Puigdemont perdria a les primeres de canvi la seva primera votació i no s'aprovarien les addicions sobre la capacitat d'endeutament dels organismes públics catalans.

A aquestes hores, Junts pel Sí torna a estar en mans de la CUP, i també de Sí que es Pot. Un fet que sembla que serà una constant durant aquesta legislatura. Rabell va destacar la bona sintonia amb Puigdemont després de reunir-se amb el president, però va advertir que la clau era que els pressupostos del 2016 tinguessin un marcat accent social i s'elaboressin amb celeritat. Sense un compromís ferm i decidit d'Oriol Junqueras, Sí que es Pot s'inclinaria per un vot negatiu. "Volem escoltar Junqueras primer. Som sensibles a la necessitat que es prorroguin, però no a qualsevol preu", ha dit Coscubiela, que ha recordat a Junts pel Sí la importància d'aquesta pròrroga. "Seria bastant inconcebible que no es pogués aprovar ni el primer dels únics dos que es poden fer". 

L'altra part dels difícils equilibris del Govern és la CUP, que després de sentir que Rabell apostava per l'abstenció pretenia votar igual. "Van ser uns pressupostos que vam rebutjar, però entenem que és una necessitat tècnica que es prorroguin i facilitarem que així sigui", ha dit Albert Botran, assenyalant que amb tota probabilitat apostarien per l'abstenció.

QUÈ IMPLICA

Notícies relacionades

D'acord amb el seu preàmbul, el decret llei que afecta la pròrroga pressupostària està destinat a “adequar determinades situacions financeres” perquè la Generalitat i les entitats del sector públic puguin endeutar-se en més quantia de la que es va indicar en els comptes del 2015. Amb això es pretén cobrir les amortitzacions previstes fins que no hi hagi nous pressupostos.

Els pressupostos anuals de la Generalitat es prorroguen automàticament cada 1 de gener si no se n'aproven uns de nous. El que decauria per tant aquest dimecres si Junts pel Sí no aconsegueix salvar la votació serien les addicions, qualificades en el text de “mesures urgents”. El decret en qüestió, a més, manté vigent la línia d'avals de 25 milions d'euros destinats a les seccions de crèdit de les cooperatives agràries i inclou dues disposicions addicionals. Una d'elles estableix la pròrroga de “determinades mesures en matèria de personal, en relació amb la vida laboral i els processos selectius que no es poden posposar”, com la possibilitat de disfrutar d'excedències voluntàries amb reserva de plaça de fins a tres anys. L'altra adequa la llei de l'Institut Català de Finances a la legislació sobre entitats de crèdit vigent a Europa.