L’Audiència recorre a França per saber si el Marroc va espiar Sánchez

El jutge reobre el cas arran d’una ordre d’investigació de punxades a figures franceses

L’Audiència recorre a França per saber si el Marroc va espiar Sánchez

Ángeles Vázquez

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Quan un jutge decreta el sobreseïment provisional d’un cas, es guarda una carta sota la màniga: sempre podrà reobrir-lo quan apareguin noves línies d’investigació. És el que va fer el jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama amb el cas de l’espionatge al mòbil del president del Govern central, Pedro Sánchez, a través de Pegasus, arran de l’ordre europea d’investigació remesa per França, en la qual s’apuntava al Marroc.

El magistrat vol estirar aquest fil i comprovar si és també el Marroc l’origen dels atacs als telèfons de Sánchez i altres membres del seu Govern el 2021, segons fonts jurídiques. Les infeccions patides per Sánchez i els ministres de Defensa, Interior i Agricultura, Margarita Robles, Fernando Grande-Marlaska i Luis Planas, respectivament, van coincidir en el temps amb les que a França van registrar "nombrosos telèfons de periodistes, advocats, personalitats públiques i associacions governamentals i no governamentals de defensa dels drets humans, així com de membres del Govern francès, ministres i diputats".

En la investigació francesa s’enumeraven els "indicadors de compromís" (IOCs), que són les dades que poden indicar que un sistema s’ha vist compromès per un atacant i poden incloure adreces IP, noms de domini, arxius maliciosos, patrons de trànsit de xarxa o comportament anòmal d’usuaris. Almenys una adreça electrònica sospitosa trobada als telèfons dels ministres Robles i Marlaska coincideix amb la detectada a França a alguns dels espiats com l’activista prosahrauí Claude Mangin, de nacionalitat francesa, un alcalde d’aquest país, un diplomàtic del Front Polisario i un periodista marroquí exiliat a França, segons va informar al seu dia El Independiente.

Nou informe

Notícies relacionades

A partir de la informació rebuda amb, entre d’altres, aquesta vinculació, el jutge va reobrir la causa i va encarregar un nou informe al Centre Criptològic del Centre Nacional d’Intel·ligència per contrastar l’obtingut a Espanya amb el remès des de França. Es continua ignorant quins continguts van poder ser espiats i només es coneix el volum sostret, per la qual cosa les fonts consultades atribueixen a una mera coincidència que Sánchez amenacés de dimitir només uns dies després de conèixer-se la reobertura de les actuacions.

La interlocutòria de reobertura confiava que això permetés "una actuació conjunta i coordinada de les autoritats judicials franceses i espanyoles en ordre a determinar l’autoria de la infestació portada a terme a través del programa espia Pegasus tant a França com a Espanya". Així es combatria la falta de col·laboració israeliana, país on es troba el domicili social del Grup NSO, comercialitzadora del software Pegasus.