Autoritzades les obres per carregar aigua des de Sagunt

Tot i que avui la situació no és límit, el Govern espanyol vol tenir la planta connectada per si en un futur s’ha de traslladar aigua dessalada a BCN.

Autoritzades les obres per carregar aigua des de Sagunt

ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les pluges han donat aire als embassaments de Catalunya i Andalusia i la situació no té res a veure amb l’emergència hídrica de principis d’any. A més, en el cas de les conques internes catalanes, el Govern català (ara en funcions) va decidir renunciar a l’aigua traslladada en vaixells i optar per construir una dessalinitzadora flotant al port de Barcelona.

Aquesta solució temporal, que ha d’estar llesta aquest 2024, és l’aposta del Departament d’Acció Climàtica per fer front a noves emergències en cas que la sequera empitjori de nou a la tardor o el 2025 (després de les últimes precipitacions, ja s’ha comunicat que no hi haurà noves restriccions fins a finals d’any).

No obstant, el Govern central, part implicada en el pla inicial per traslladar aigua en vaixells, s’ha inclinat per continuar el pla d’adaptació de la dessalinitzadora de Sagunt perquè pugui carregar aigua en vaixells. Els dirigents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic són conscients que avui dia cap regió mediterrània té aquesta necessitat. No obstant, consideren que és important tenir-ho tot preparat per si en un futur es repeteix un escenari d’emergència tan greu com l’esdevingut durant els últims mesos.

Segons ha sabut EL PERIÓDICO, ja està aprovat el document que autoritza l’execució de les obres, per un import de 3,5 milions, que es realitzaran en un termini inferior a un mes, per la via d’emergència. En concret, s’adequaran les conduccions perquè es pugui traslladar aigua des de la dessalinitzadora de Sagunt, que ara no està subministrant aigua a la localitat ni a cap empresa, a l’espera de la futura fàbrica de bateries, fins al port de la mateixa ciutat.

L’empresa que s’encarregarà d’aquests treballs la seleccionarà la Direcció General d’Aigua, ja que es tracta d’una obra d’emergència. La decisió ja s’ha comunicat al Consell de Ministres i està pensada per reaccionar a qualsevol situació futura que posi en risc el proveïment, tot i que ara com ara no es tracti d’una urgència.

El ministeri s’ha decantat per aprovar aquesta resolució perquè considera que el panorama no deixa de ser preocupant, malgrat les pluges. En algunes demarcacions d’Andalusia (Guadalete i Barbate), l’alerta per sequera continua activada, alhora que la major part d’habitants de les conques internes de Catalunya es troben en fase d’excepcionalitat, el semàfor previ a l’emergència.

Notícies relacionades

Una solució a mà

Per tant, si deixa de ploure i torna l’escassetat, podria tornar a ser necessari activar un pla per proveir la població amb aigua carregada en vaixells. És cert que la Conselleria d’Acció Climàtica ha remarcat que prefereix recórrer a la futura dessalinitzadora portàtil, però també és una realitat que la Generalitat ja havia anunciat un acord amb el ministeri per pagar a mitges el transport de l’aigua en vaixells. La idea era que el Govern central sufragués la producció d’aigua a Sagunt, i l’Executiu català, el seu trasllat marítim. Finalment, Catalunya va renunciar a aquesta solució.