Pantans d’hidroelèctriques obren les seves comportes

El pantano de Talarn comienza a desembolsar agua al llegar al límite de su capacidad

El pantano de Talarn comienza a desembolsar agua al llegar al límite de su capacidad / ACN

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

La sequera persisteix a Catalunya malgrat que la situació a les conques internes ha millorat amb les últimes pluges. En canvi, a les conques de l’Ebre, l’escenari és diferent: tot i que a la conca del riu Noguera la fase de prealerta continua activa, les conques del Segre i de la Noguera Pallaresa s’han recuperat. De fet, durant els últims dies, alguns embassaments estaven tan plens que han hagut d’obrir comportes i desembassar aigua. El cas que més crida l’atenció és el de Talarn, on sorprèn un gran salt d’aigua en forma de cascada. La presa d’aquest pantà, gestionada per Endesa, ha començat a alliberar aigua perquè està al 99% de la seva capacitat.

Però no és l’únic cas. Fonts de la companyia detallen que també s’ha procedit de la mateixa manera a les preses de Balaguer i a la de Lleida (la Mitjana). En aquestes dues centrals hidroelèctriques, tot i que no tan al límit com la de Talarn, s’està enviant aigua al riu des de la presa, no només per la zona de les turbines, perquè s’acumula una quantitat d’aigua important.

Notícies relacionades

Fa dies que diversos pantans de la conca de l’Ebre fan lloc per a l’aigua que caurà. Des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) detallen que l’embassament de Terradets, per sobre del 95%, també està desembassant aigua. En el cas del pantà de Camarasa, es van obrir comportes la setmana passada perquè s’hi acumulava molta aigua. Ara l’embassament se situa al 85% de la seva capacitat. Alguns pantans d’Aragó com el de Barasona o San Salvador estan en una situació similar.

Aquest escenari és positiu no només per al proveïment, sinó també per a la principal finalitat dels embassaments de les conques de l’Ebre: garantir el reg agrícola. Ara, la campanya està assegurada per als agricultors dels canals Catalunya-Aragó, el d’Urgell i el de Segarra-Garrigues. També per als arrossers del delta de l’Ebre.

Temes:

Balaguer Endesa