LA GESTIÓ DELS FONS PÚBLICS

¿Què es pot fer i què no es pot fer amb una pròrroga pressupostària?

La despesa corrent no pot superar en termes globals la de l'exercici anterior i no es poden fer noves inversions

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La pròrroga dels Pressupostos de la Generalitat del 2015 per a aquest any no té per què ocasionar grans problemes comptables o de tresoreria a l'administració catalana. La llei de finances de Catalunya permet fins i tot adaptar els comptes, "sense alterar la quantia global", a l'estructura organitzativa vigent durant el 2016, és a dir, l'exercici, o part de l'exercici, per al qual s'amplien els comptes de l'any precedent.

La mesura suposa mantenir en les mateixes quanties els crèdits pressupostaris de les despeses del pressupost del 2015. No es prorroguen, en canvi, els destinats a programes o actuacions que finalitzen el 2015. Pel que fa a les partides per a personal, aquestes s'han d'ajustar a les dotacions previstes a 31 de desembre passat. Per això l'increment de l'1% per al personal públic s'inclou en una llei a part que ha de ratificar el Parlament.

Les partides de la resta de capítols es prorroguen per a la totalitat del pressupost inicial per al 2015 "ajustat a les previsions d'ingressos finalistes i afectats per al 2016", recorda Guillem López Casasnovas, catedràtic d'Economia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Durant el període de pròrroga no es poden tramitar despeses dels capítols sis, set i vuit, que inclouen bàsicament inversions, amb l'excepció de les autoritzades per acords de govern amb caràcter plurianual. En tot cas es poden autoritzar excepcions.

López Casasnovas destaca que pel que fa a despeses corrents "la normalitat és absoluta" i pel que fa a les restriccions per inversió, aquesta no afecta les que són de diversos exercicis. I, en tot cas, aquestes, donada la situació economicofinancera dels comptes públics, ja han baixat molt els últims anys.

Notícies relacionades

Pel que fa a la tresoreria, és a dir, als fluxos efectius de cobraments i pagaments, el fons de liquiditat autonòmic (FLA) ja va incloure les quantitats per excés de dèficit del 2014. Així, els pagaments de l'àmbit social "han quedat molt al dia", segons López Casanovas.

El que està per veure és el que correspon pel FLA del 2016, que el Govern central ha de decidir. Però, mentrestant, se seguiran rebent els avançaments del sistema de finançament, que es liquiden definitivament dos anys després en una fórmula que tant el Govern actual com els anteriors consideren molt discrecional.