'SORPASSO' AL CINTURÓ

En Comú Podem guanya a l'àrea metropolitana de Barcelona

El partit lila relega a un segon pla al PSC en un dels seus grans feus tradicionals

 

  / DANNY CAMINAL

1
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Si hi havia un territori a Catalunya que havia de servir per contrastar el canvi de paradigma en el model bipartidista aquest era l'àrea metropolitana, calador tradicional de votants socialistes als comicis generals. I així ha sigut. El 20-D, la majoria de ciutadans han preferit prendre el retolador lila per dibuixar el nou mapa polític de l'entorn de la capital catalana i relegar al passat la seva empremta de cinturó roig.

I és que En Comú Podem ha guanyat a la majoria de les principals ciutats del Baix Llobregat i el Barcelonès Nord. Com a Badalona, on la influència de Pablo Iglesias i Ada Colau es tradueix en una victòria de 10 punts per sobre dels socialistes, que encaixen una patacada majúscula, al passar del 32% de suports el 2011 al 20% actual. El revés per al PSC també és rellevant a Castelldefels, on ni tan sols és la segona força més votada, superats per Podem i Ciutadans. El socialistes s'han de conformar a superar per la mínima el PPC, l'altre gran derrotat, ja que venia d'imposar-se als anteriors comicis.

El panorama és similar a l’Hospitalet, on ni els 36 anys d'hegemonia del PSC a l'alcaldia han contingut la marea lila, que ronda el 30% de suports. Les hosts socialistes cedeixen el primer lloc per 4 punts de marge i només es mostren capaços de resistir l'embat de Ciutadans, tercers en lluita amb a penes la meitat de suports que la força més recolzada.

ENFONSAMENT DE CONVERGÈNCIA

Notícies relacionades

Altres feus històrics del socialisme metropolità, com Cornellà i Santa Coloma de Gramenet, certifiquen l'impacte de les forces emergents. A la ciutat del Baix Llobregat, es reprodueix la correlació de les tres forces més votades de l’Hospitalet. Una situació il·lustrativa en un enclavament en què, en els anteriors comicis generals, el PSC gairebé va doblar en vots el PP, segons llavors. El 'sorpasso' metropolità té continuïtat a Santa Coloma, on En Comú Podem s'emporta gairebé un de cada tres sufragis en joc, seguit de nou per socialistes (28%) i Ciutadans (14%).

Menció especial per a ERC, molt lluny dels registres d'aquestes tres formacions, però que aconsegueix doblar els seus anteriors resultats a la majoria de municipis. Just la dinàmica oposada de Convergència, que encaixa un sonor KO amb Democràcia i Llibertat, al no passar de la sisena posició entre les formacions més votades d'aquestes cinc ciutats.