Colau negocia amb Podem un pacte per anar junts al 20-D

Catalunya en Comú o Podem en Comú, possibles noms de la confluència

Barcelona en Comú exigeix un candidat independent per sumar-se a la coalició

Colau i Iglesias, el 26 de juny a l’Ajuntament de Barcelona.

Colau i Iglesias, el 26 de juny a l’Ajuntament de Barcelona. / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID JOSE RICO / BARCELONA

La confluència de Pablo Iglesias i Ada Colau de cara a les eleccions generals comença a prendre forma. La direcció estatal de Podem negocia amb Barcelona en Comú un acord perquè la plataforma que dirigeix l'alcaldessa conflueixi amb la candidatura lila a Catalunya per al 20-D. El partit d'Iglesias, que al juliol va arribar a un pacte amb ICV i EUiA per concórrer units a aquests comicis, busca que la força que lidera Colau faci un pas endavant i així cristal·litzi la sintonia que hi ha en una llista conjunta per a les legislatives. Les «converses informals», com prefereixen anomenar-les a la cúpula de Podem, encara no estan tancades i s'estan produint al més alt nivell des de fa setmanes. El secretari polític del partit lila, Íñigo Errejón, i el seu secretari d'organització, Sergio Pascual, han assumit les regnes de les negociacions i han desembarcat a Barcelona aquesta setmana per avançar en el diàleg amb Colau.

Fonts coneixedores de les converses han explicat que Barcelona en Comú ha posat sobre la taula la condició que el cap de llista sigui un perfil independent, fora de l'òrbita dels partits, i que la candidatura es nodreixi d'un bon percentatge de noms procedents d'«espais ciutadans de confluència» no contaminats per sigles. La línia vermella de Colau és que es tracti, en definitiva, d'una llista de marcat caràcter ciutadà, similar a la que la va portar a ella mateixa fins a l'alcaldia de Barcelona al maig.

GRUP PARLAMENTARI PROPI / No obstant, donat el caràcter estatal de les eleccions, les hosts de Colau entenen que la candidatura ha de ser sostinguda per Podem, ICV i EUiA. Una altra de les reivindicacions de Barcelona en Comú és que els diputats que obtinguin es constitueixin com a grup independent al Congrés, petició que no suposa per a Podem cap problema perquè aquest punt estava inclòs en el pacte segellat a l'estiu amb ICV i EUiA.

Aquest acord, del qual cap de les parts va difondre cap document al seu dia, pot dir-se que va quedar ahir en suspens. Els portaveus de Podem Catalunya, Marc Bertomeu i Jéssica Albiach -màxims dirigents provisionals després de la dimissió de Gemma Ubasart-, van deixar ben clar ahir que tots els compromisos subscrits llavors poden revisar-se si es tracta d'enfortir la coalició amb nous socis. Un dels extrems que canviarà serà el nom de la marca, després del fracàs de Catalunya Sí que es Pot. ¿De quins noms es parla? Segons fonts de la negociació, les possibilitats amb més pes ara mateix són Catalunya en Comú i Podem en Comú.

Pel que fa al candidat, l'exigència de Colau d'un independent com a número u tancaria la porta al nom que sonava fins ara amb més força per encapçalar la llista, el coordinador d'ICV, Joan Herrera. Bertomeu també va indicar que en aquest punt tot queda obert a l'espera del desenllaç de les negociacions amb Barcelona en Comú. Tot i els esforços per mantenir aquestes negociacions en la màxima discreció, les declaracions que va fer Colau ahir a TV-3 en què va reclamar una «majoria transversal» i un referèndum com a única via efectiva per resoldre el dilema sobiranista van atiar el rum-rum fins a convertir-lo en un secret a crits.

Oficialment, Barcelona en Comú té convocat per a aquest divendres a la tarda un plenari amb un únic punt en l'ordre del dia: decidir si la plataforma «ha d'intervenir o no» en les eleccions legislatives del 20-D. Si el resultat de la votació és favorable, es convocaria immediatament una nova reunió per resoldre quina ha de ser la fórmula més efectiva d'implicar-se, i es posaria sobre la taula la possibilitat de formular una candidatura conjunta.

Notícies relacionades

BONA PREDISPOSICIÓ / A Podem confien a arribar a un acord ben aviat perquè no veuen esculls substancials en la negociació i perceben que «la predisposició és bona». Fonts de la força lila reconeixen que estarien «encantats» de comptar amb l'aval de Colau per al 20-D, però tenen molt clar, també, que no poden repetir l'error del 27-S de diluir-se en una marca on no siguin reconeixibles. Bertomeu va afirmar que s'ha de modificar «estratègies i formes de comunicar el missatge», amb molts més «actes de proximitat» al marge dels mítings.

Podem considera que, tot i el mal resultat obtingut el 27-S, Catalunya serà un graner de vots decisiu el 20-D i aspira a captar part del vot de la CUP, que no es presenta a les generals, i fins i tot d'ERC. Amb les enquestes en contra i després de la ruptura de relacions amb IU, confien que el pacte amb Colau mobilitzi votants potencials adormits i repesqui els que el 27-S van migrar a Ciutadans als barris més populars.