Podem admet obertament que no està en condicions de guanyar el 20-D

Iglesias convida per carta Rajoy, Sánchez i Rivera a un debat electoral a quatre bandes

La dirigent de Podem Carolina Bescansa, aquest dimarts, en roda de premsa.

La dirigent de Podem Carolina Bescansa, aquest dimarts, en roda de premsa. / EFE / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts
IOLANDA MÁRMOL / MADRID

Amb l'anàlisi de les seves enquestes internes sobre la taula, Podem admet clarament per primera vegada que no està en condicions de guanyar els comicis legislatius el 20-D. Fins al moment, el partit de Pablo Iglesias sempre s'havia mostrat reticent a confiar en els sondejos demoscòpics aliens, que pronostiquen una caiguda de la intenció de vot de la força lila, però ara les seves pròpies dades --una enquesta realitzada entre el 10 i el 24 de setembre-- tampoc es revelen favorables. "Som realistes. En aquests moments creiem que no estem en condicions de liderar el Govern del nostre país", ha admès aquest dimarts Carolina Bescansa, secretària d'anàlisi i programa, a la roda de premsa després de l'executiva del partit. Bescansa ha reconegut que no han "aconseguit l'objectiu" de situar-se com a primera força en intenció de vot, després de constatar que, fins i tot en les seves enquestes, el PP guanyaria les eleccions amb 27%-29% del vot, mentre que PSOE, Podem i Ciutadans quedarien en situació d'empat tècnic en el 19%-21%.

"Els nostres números diuen que encara no estem en condicions de guanyar les eleccions, però això no significa que no estiguem preparats per governar", ha concedit Bescasa.

La fundadora de Podem, experta en sociologia electoral, considera que encara hi ha marge per capgirar la situació  i guanyar. Segons defensa, l'actual situació política està dominada per una enorme volatilitat en el vot, ja que l'elecció de la papereta és l'última decisió d'una cadena que comença amb l'opinió que l'elector es forma d'un partit polític. Bescansa considera que si bé les velles forces ja tenen el vot assentat, aquest encara no ha "cristal·litzat" en els nous partits, per als quals la campanya electoral serà determinant. "Hi ha molt temps històric entre el 13 d'octubre i el 20 de desembre en què passaran moltes coses molt rellevants", ha assenyalat, i ha insistit que Podem està preparat per competir i "surt a guanyar".

DEBAT A QUATRE

Notícies relacionades

D'altra banda, el secretari general, Pablo Iglesias, ha enviat aquest dimarts una carta als líders de PP, PSOE i Ciutadans, Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera, en què els sol·licita un debat electoral a quatre, com a candidats a la presidència del Govern. En la missiva, Iglesias defensa un programa que no estigui encotillat, en què les preguntes no es decideixin en una negociació prèvia, i adverteix del risc que suposa limitar aquests formats per "temor i nerviosisme". Iglesias, que es dirigeix als altres tres candidats en segona persona, explica a la carta que organitzar debats electorals "és una obligació de qualsevol democràcia avançada" i assenyala la importància d'aquests formats com a "element clau" de tota campanya electoral. Bon coneixedor de la comunicació política, el líder de Podem també és conscient que els debats són una oportunitat especialment valuosa per al candidat aspirant en l'oposició, especialment si necessita una activació de vot, com és el cas del seu partit, segons pronostiquen les enquestes i reconeix Bescansa.

Iglesias es mostra disposat a acceptar el lloc i la data que Rajoy, Sánchez i Rivera estimin oportuns i està obert a qualsevol format que fugi del to encotillat. "Al que hem de tenir més por és que no hi hagi debat, que el PP es negui a debatre", ha afirmat Carolina Bescansa, que ha admès que temen un debat a dos entre PP i PSOE que exclogui els nous partits. Preguntada per què no han enviat la carta a altres candidats que tenen representació parlamentària, la secretària d'anàlisi i programa ha explicat que han considerat oportú remetre-la als candidats "que són més competitius".