Rajoy obre foc a Lloret contra el PSOE de cara al 27-S i les generals

El líder del PP qüestiona la «credibilitat» dels socialistes i intenta esperonar els no sobiranistes

Presumeix de fer complir la llei i diu que accepta el diàleg, però «no monòlegs secessionistes»

Mariano Rajoy, entre Alicia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol, ahir, en la clausura de l’escola d’estiu del PP, a Lloret de Mar.

Mariano Rajoy, entre Alicia Sánchez-Camacho i Xavier García Albiol, ahir, en la clausura de l’escola d’estiu del PP, a Lloret de Mar. / ICONNA / JOAN CASTRO

3
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / LLORET DE MAR

Mariano Rajoy va clausurar ahir l'escola d'estiu del PP a Lloret de Mar i després es va traslladar a Badalona per passejar pel barri de Llefià amb l'exalcalde de la ciutat i ara cap de cartell dels populars per al 27-S, Xavier García Albiol. Tant si va ser més o menys improvisada -no se'n va informar fins al migdia-,

la visita del president del Govern al que va ser el feu popular més gran a Catalunya fins a les passades eleccions municipals va venir a reforçar l'estratègia conservadora de cultivar al màxim l'àrea metropolitana de Barcelona per rellançar les seves expectatives electorals i evitar una remuntada socialista tant en els comicis al Parlament com en els generals. Els mítings del mateix Rajoy i d'Albiol a Lloret així ho van evidenciar també: van dedicar gairebé més temps a carregar contra el PSOE i el PSC que a llançar les seves tradicionals crítiques i advertències contra Artur Mas i el bloc independentista, tot i que també n'hi va haver.

El president va iniciar les seves referències a Albiol subratllant que els seus veïns «l'han votat una vegada i una altra»  però que no ha repetit com a alcalde perquè el PSC va permetre que Guanyem Badalona (on són Podem i la CUP) li prengués la vara de comandament. «¿Quina credibilitat tenen aquells que regalen una alcaldia als independentistes?», va proclamar. Va ser el seu primer atac contra els socialistes, i tots i cadascun dels que va llançar van resultar fervorosament aplaudits per dos centenars de militants àvids de recuperar la il·lusió que van acabar de perdre quan van veure que Mas treia les urnes el 9 de novembre i que el seu partit s'enfonsava a les municipals i autonòmiques del 24 de maig.

EL FLANC ECONÒMIC / Catalunya és una plaça clau tant pel 27-S com per les eleccions generals previstes a mitjans de desembre, i els populars són conscients que si els socialistes capgiren les enquestes i aixequen el cap al Parlament la batalla per la Moncloa s'intensificarà. És per això que Rajoy va atacar també pel flanc econòmic, insistint en la sortida de la crisi i en l'herència que li va deixar el PSOE, i va tornar a percudir contra els seus rivals en la qüestió sobiranista. «No sé si alguns, presos dels seus pactes, dels seus tripijocs, poden garantir el que jo garanteixo», que no és altra cosa que mantenir la unitat d'Espanya. Només en aquest punt va fer una velada al·lusió a una altra de les seves bèsties negres a Catalunya, Ciutadans, a qui va situar en «terra de ningú, en l'equidistància i en el dissimulació».

Aferrat a aquesta tesi, la d'erigir el PP en l'únic partit capaç de bloquejar la independència, el mandatari conservador va dedicar el final del seu discurs a intentar animar els votants no sobiranistes. «Si els que aposten per la concòrdia i la unitat van a les urnes, guanyarem tots i guanyarà Catalunya. Si el dia 27 van a les urnes els que volen una Catalunya tan espanyola com europea, guanyarà Catalunya», va asseverar. Segons apunten les enquestes, l'electorat contrari a la independència segueix molt menys mobilitzat que el sobiranista, cosa que genera una certa inquietud en els conservadors, que tornen a confiar en el vot ocult i en un esprint final abans de les eleccions de l'últim diumenge de mes que els permeti  plantar cara amb més múscul a Junts pel Sí.

Notícies relacionades

«Construïm ponts sobre les seves rases», va deixar anar Rajoy després d'acusar els independentistes de causar «ferides» i «trencar llaços». Fins i tot va dir que estava obert al diàleg, però «no al monòleg secessionista» que segons ell li ha volgut imposar Mas. Al president, així mateix, el va avisar que serà infranquejable a l'hora de fer complir la llei i va insinuar el seu orgull per la reforma de la reglamentació del Tribunal Constitucional que el seu partit pretén impulsar.

«NO ACONSEGUIRAN FER-NOS FORA» / «No podran dividir-nos; no podran fer-nos fora (de Catalunya)», el va precedir Albiol en una altra escomesa contra la candidatura de Junts pel Sí. Com el president del partit, el cap de cartell del PPC va dedicar gran part del míting a carregar contra les «ambigüitats» dels socialistes en el debat sobiranista i a intentar atraure els seus votants en unes eleccions crucials. «El meu projecte va més enllà de les ideologies», va afirmar.