carta a 'el país'

Felipe González demana als catalans "que no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable"

"Catalunya tampoc seria el que és separada i aïllada", afirma l'expresident espanyol en una missiva al poble català

2
Es llegeix en minuts

L'expresident del Govern Felipe González fa una crida als catalans "perquè no es deixin arrossegar a una aventura il·legal i irresponsable que posa en perill la convivència entre els catalans, i entre aquests i els altres espanyols".

En una missiva dirigida al poble català que aquest diumenge publica el diari 'El País', l'expresident socialista reafirma el seu convenciment en la creença "que estem molt millor junts que enfrontats: reconeixent la diversitat com una riquesa compartida i no com un motiu de fractura entre nosaltres".

"Per mi, Espanya deixaria de ser-ho sense Catalunya, i Catalunya tampoc seria el que és separada i aïllada", afirma, i mostra la seva gratitud pel suport permanent i majoritari dels catalans per a la tasca de govern quan ell en va estar al capdavant.

"No aconseguiran, trencant la legalitat, asseure en una taula de negociació a ningú que tingui el deure de respectar-la i fer-la complir. Cap responsable pot permetre una política de fets consumats, i menys trencant la legalitat, perquè invitaria altres a aventures en sentit contrari", sentencia l'expresident del Govern.

Afegeix que Artur Mas sap que "des del moment mateix que incompleix la seva obligació com a president de la Generalitat i com a primer representant de l'Estat a Catalunya, està violant la seva promesa de complir i fer complir la llei".

"Es col·loca fora de la legalitat, renuncia a representar tots els catalans i perd la legitimitat democràtica en l'exercici de les seves funcions", assenyala González.

El polític socialista diu que no està d'acord amb l'immobilisme del Govern de la nació, "tancat al diàleg i a la reforma", però afegeix que aquesta convicció, "que estreny el marge de maniobra dels que desitjaríem avançar per la via de l'entesa, no em pot portar a una posició d'equidistància entre els que s'atenen a la llei i els que miren de trencar-la".

González parla de les conseqüències de la idea de "desconnectar" d'Espanya "en un estrany i insensat front de rebuig i ruptura de la legalitat".

Entre aquestes conseqüències esmenta la desconnexió d'una part substancial de la societat catalana, "fracturant-la dramàticament", la desconnexió de la resta d'Espanya "trencant la Constitució, i per això l'Estatut que garanteix l'autogovern, i la convivència secular en aquest espai públic que compartim".

La desconnexió d'Europa "aïllant Catalunya en una aventura sense propòsit ni avantatge per a ningú" i la desconnexió de la dimensió iberoamericana "(que tant valor i transcendència té per a tots)" opina.

Felipe González afegeix que "vivim en la societat més connectada de la història" i sobre això destaca que la revolució tecnològica significa "connexió", "interconnexió", tot al contrari de "desconnexió".

En la seva opinió "cada dia és més gran la interdependència entre tots nosaltres: espanyols de totes les identitats, europeus de la Unió entre 28 Estats nació, llatinoamericans de més de 20 països, per no parlar dels nostres veïns del sud o de la resta del món".

Felipe González assenyala a la part final de la seva carta, després d'afirmar que no creu que Espanya es trenqui sigui quin sigui el resultat electoral, que "necessitem reformes pactades que garanteixin els fets diferencials sense trencar ni la igualtat bàsica de la ciutadania ni la sobirania de tots per decidir el nostre futur comú".

Notícies relacionades

"No necessitem més liquidacionistes en la nostra història que proposin trencar la convivència i les regles de joc amb plantejaments falsament democràtics", conclou.