COMPAREIXENÇA AL CONGRÉS

Fernández Díaz justifica la seva cita amb Rato per les amenaces a internet a l'exvicepresident imputat

El titular d'Interior no reconeix cap error en la seva polèmica reunió amb l'investigat

L'oposició demana la dimissió del ministre i qualifica la seva compareixença de "vergonyosa"

El ministre Jorge Fernández Díaz, durant la seva compareixença a la comissió d’Interior del Congrés dels Diputats.

El ministre Jorge Fernández Díaz, durant la seva compareixença a la comissió d’Interior del Congrés dels Diputats. / JOSÉ LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Jorge Fernández Díaz ha defensat aquest divendres tots els aspectes de la seva polèmica reunió, el 29 de juliol, amb l'exvicepresident del Govern Rodrigo Ratoimputat per diversos delictes. Durant la seva compareixença al Congrés dels Diputats, el ministre de l'Interior, criticat per tota l'oposició (la majoria de grups han reclamat la seva dimissió), ha explicat que va ser Rato qui li va demanar la reunió, celebrada al seu despatx del departament, per abordar les "greus ofenses i amenaces" que el també expresident de Bankia i exdirector del Fons Monetari Internacional i la seva família estaven patint.

En les seves explicacions, el ministre ha carregat contra tots els grups, utilitzant especialment la situació política de Catalunya atacant CDC pels seus casos de presumpta corrupció i els socialistes per les seves posicions davant l'independentisme.

Com a prova d'aquestes amenaces, Fernández Díaz ha parlat de 400 tuits en contra de l'entorn de Rato, que, en contra del que havia assenyalat Interior (el ministeri va dir en un comunicat que a la cita no s'havia tractat res que tingués a veure amb la investigació), va assenyalar a principis de setmana que havien parlat de "tot" el que li "està passant". Però després, durant la seva segona intervenció, ha assenyalat que els atacs a l'exvicepresident no es reduïen a missatges en aquesta xarxa social. "Les qüestions de seguretat no són només els tuits amenaçants. Estem parlant d'amenaces. I no les concretaré per raons òbvies. Quan parlo d'amenaces, parlo d'amenaces. I ho deixaré aquí, perquè ja he anat massa lluny", ha explicat el titular d'Interior, que ha qualificat l'oposició (i especialment el PSOE, que dijous el va denunciar davant la fiscalia  pels possibles delictes de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes i revelació de secrets) d'"irresponsabilitat" a l'haver "llançat acusacions i conjectures calumnioses".

POSSIBLE REDUCCIÓ DE LA SEGURETAT

El ministre també ha explicat que Rato estava preocupat per la possible reducció de la seva seguretat quan estava rebent aquestes "amenaces" (no hi ha constància que l'exvicepresident les hagi denunciat), i que va ser ell mateix qui el va rebre a causa de la rellevància que ha tingut l'investigat. "Entenia que l'havia de rebre personalment a l'entendre que era la meva responsabilitat, perquè conec els sistemes de protecció. Però també per una qüestió de proporcionalitat. A una persona que ha sigut director de l'FMI i vicepresident, si m'ho demana és la meva responsabilitat rebre'l directament. Això serveix independentment de la filiació política, per al passat, per al present i per al futur", ha explicat.

"El que li passi o no al senyor Rato davant la justícia no és de la meva incumbència. Però sí és de la meva incumbència la seva seguretat. Poden retirar-se tots els honors i distincions, però no podem desentendre'ns de la seguretat personal, si existeix un risc i aquest risc es deriva de la seva anterior o present responsabilitat pública", ha continuat el ministre, justificant que la reunió fos al ministeri, de forma "transparent", amb "llum i taquígrafs", tot i que va ser un mitjà de comunicació, el diari 'El Mundo', el que va revelar l'existència de la cita.

MAI EN UN "PIS FRANC"

"Podria haver-me reunit en un pis franc, de forma clandestina. Però ho vaig fer al ministeri perquè em semblava absolutament legal i no tenia cap retret de tipus ètic. Si no, no ho hagués fet. Ho vaig fer amb el meu interlocutor entrant a plena llum del dia, per la porta principal, a mitja setmana. Si algú creu que té alguna cosa per amagar, no fa una reunió d'aquestes característiques", ha assenyalat Fernández Díaz, que també ha explicat que només va informar el president del Govern, Mariano Rajoy, després que dissabte passat transcendís la notícia de la seva reunió, que no ha tornat a tenir contacte amb Rato i que en cap cas ha fet gestions, ni amb la policia ni amb la fiscalia, sobre la situació processal de l'investigat. "¿M'he reunit més vegades amb imputats? No ho sé", s'ha contestat a si mateix.

L'oposició, mentrestant, ha qualificat la compareixença d'"obscena", "patètica", "inacceptable", "vergonyosa" i "lamentable", entre altres expressions. Gairebé tots els partits, del PSOE, al CDC, passant per IU i UPD, li han exigit a Fernández Díaz la dimissió. "Si Rato té un problema de seguretat, a qualsevol comissaria l'hi haurien resolt estupendament", li ha dit el portaveu socialista a la Comissió d'Interior, Antonio Trevín. "Fins i tot creient-nos aquesta milonga que ens ha explicat, ja seria suficient per demanar-li la dimissió", ha assenyalat el seu homòleg d'Esquerra Plural, Ricardo Sixto.

"MASSA BONA FE"

Notícies relacionades

Però el ministre no ha reconegut cap error en aquesta polèmica, que l'ha portat a retre comptes parlamentaris, a exigències de Rajoy, i ha provocat malestar en molts líders territorials del PP, que temen els efectes electorals que, a escassos mesos de les generals, pot tenir aquesta reunió. "He reflexionat molt sobre si em vaig equivocar o la vaig encertar. He arribat a la conclusió que vaig actuar com havia d'actuar. Des de les meves conviccions, si no hagués acceptat aquesta reunió hauria subordinat a criteris d'oportunitat política el compliment del meu deure", ha sostingut.

Només hi ha hagut en una ocasió una cosa semblant a l'autocrítica: "Creure massa en la bona fe de l'adversari polític no és una mostra de confiança sinó d'ingenuïtat". I això és el que l'ha portat, en contra de la seva opinió, a assistir aquest divendres al Congrés, ja que la compareixença, ha continuat, provocarà que Rato rebi encara més amenaces, perquè "l'efecte imitació està massa present en la societat".