COMPAREIXENÇA DEL TITULAR D'INTERIOR AL CONGRÉS

Fernández Díaz diu que es va reunir amb Rato per la seva seguretat

L'oposició demana el seu cessament després d'unes explicacions parlamentàries «vergonyoses»

El ministre justifica la polèmica trobada per les «greus amenaces» a l'exvicepresident a la xarxa

Els portaveus dels grups parlen amb el president de la comissió, davant la mirada del ministre, ahir al Congrés.

Els portaveus dels grups parlen amb el president de la comissió, davant la mirada del ministre, ahir al Congrés. / JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Jorge Fernández Díaz va dir ahir que la seva controvertida reunió amb Rodrigo Rato -el 29 de juliol, al seu despatx del ministeri, durant una hora- mai hauria d'haver transcendit. En la compareixença al Congrés dels Diputats, el titular d'Interior va explicar que la cita amb l'exvicepresident del Govern era perfectament normal, una de les moltes que manté amb «desenes i desenes» d'altes personalitats preocupades per la seva seguretat, a les quals ell atén per protegir-les. Perquè el que estava en joc aquí, va dir el ministre, no era el procés judicial de Rato, excompany de partit de Fernández Díaz i imputat per frau, aixecament de béns i blanqueig, sinó les «greus ofenses i amenaces» que havien rebut el també expresident de Bankia i exdirector del Fons Monetari Internacional (FMI) i la seva família. «Era el meu deure atendre la seva petició», va dir.

El ministre va mostrar llavors un feix de papers que contenien «més de 400 amenaces a Twitter». Allò va provocar perplexitat en l'oposició, que reclama gairebé a l'uníson la seva dimissió. Rar és el personatge públic que no hagi rebut atacs, la majoria anònims, a la xarxa social. Però Fernández Díaz va demanar no «frivolitzar» en aquest assumpte. «Les qüestions de seguretat no són només els tuits amenaçants -va dir en la rèplica-. Estem parlant d'amenaces. No les concretaré per raons òbvies. Ja he anat massa lluny».

L'EFECTE IMITACIÓ 

Encara que no consta que Rato hagi denunciat aquestes accions, el ministre va argumentar que ara que ell ha hagut de comparèixer (després de la pressió dels líders territorials del PP i del cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, que el va obligar a donar explicacions parlamentàries) l'exvicepresident rebria més missatges intimidatoris. «No és bo que hagi hagut de venir avui aquí -va afirmar-. L'efecte imitació està massa present en la societat».

Fernández Díaz va defensar tots els aspectes de la seva cita amb Rato. Va dir que s'havia produït amb «llum i taquígrafs», al ministeri i no en un «pis franc», tot i que va ser un diari, El Mundo, qui va revelar la trobada, que torna a col·locar el PP, a prop de les eleccions generals, al costat de l'exvicepresident, gran referent econòmic dels conservadors, ara caigut en desgràcia.

«El que li passi a Rato davant la justícia no és de la meva incumbència. Sí que ho és la seva seguretat», va dir primer. «He reflexionat molt. Vaig actuar com calia», va afegir poc després. Tal com ell ho veu, no hi ha cap contradicció entre la versió del seu departament -que va emetre un comunicat assegurant que la trobada va versar sobre qüestions «personals», alienes al procés penal- i la del mateix exdirector de l'FMI, que va dir que van parlar de «tot» el que li «està passant». Perquè el que li «està passant», va concloure Fernández Díaz, són les «amenaces», que preocupaven especialment Rato pel risc que «li retiressin la seva seguretat».

LA «CONFABULACIÓ» 

Notícies relacionades

«Obscenes», «patètiques» i «vergonyoses» van ser algunes de les expressions de l'oposició per definir les seves explicacions. La part majoritaria dels partits (del PSOE a IU-ICV, passant per CDC i UPD) li van dir al ministre que si no optava per la dimissió demanarien el seu cessament a Rajoy. «Vostè té tota la informació sobre les investigacions a Rato i confabula amb la corrupció», va assenyalar Antonio Trevín, portaveu d'Interior dels socialistes, que han denunciat Fernández Díaz davant la fiscalia per possible prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes i revelació de secrets. «Amb la seva cita, està llançant un missatge d'inseguretat als policies que investiguen el seu partit», va dir el seu homòleg a CDC, Feliu Guillaumes.

Fernández Díaz es va oblidar en aquell moment de Rato. Va atacar el PSOE per «ocultar la bandera nacional a Catalunya»; a Convergència, pels seus casos de corrupció. I als que sostenien que podria haver intervingut per beneficiar l'exvicepresident (tota l'oposició, tret d'Unió i UPN), els va dir que això suposava dubtar de l'«honor» de la Policia i la Guàrdia Civil. L'Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC), majoritària en el cos, també ha reclamat la destitució del ministre.