Junqueras estén la mà a Catalunya Sí que es pot per després del 27-S

"No renunciarem a construir la República Catalana amb els amics que tenim" en altres opcions polítiques, en una clara al·lusió a la formació de Rabell

1
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / BARCELONA

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha obert aquest dissabte el 27è congrés de la seva força amb un llarg discurs orientat en dos eixos. En el primer, de to marcadament pedagògic, ha afirmat que en diferents moments de la història de Catalunya han sigut imprescindibles "grans consensos" per tirar endavant grans reptes. L'actual, òbviament, és un d'ells, per als sectors sobiranistes. Junqueras, amb tot, ha remarcat en un altre punt la necessitat d'estendre la mà a altres espais polítics amb qui ERC comparteix molts punts ideològics: "No renunciarem a construir la República Catalana amb els amics que tenim" en altres opcions polítiques, en una clara referència a Catalunya sí que es pot.

Notícies relacionades

"Quan no hem sabut cosir aquests espais, Catalunya se n'ha ressentit", ha afirmat Junqueras "i tots m'enteneu", ha afegit en una referència implícita a la divisió a la rereguarda republicana durant la guerra civil, on el Govern d'ERC es va enfrontar amb els sectors anarquistes i comunistes i aquests dos, a més, entre ells. "Som al centre de l'escenari" ha assenyalat el líder d'ERC, que ha sigut rebut i acomiadat amb una gran ovació i amb els 1.000 assistents al conclave republicà dempeus, "i tenim més ‘fronteres’ que ningú". Junqueras, seguint per aquest camí, ha acabat per clavar una inaudita, per poc habitual, clatellada a la CUP: "És cert que és més còmode no estar en aquest centre de l'espai (que no centre ideològic) i refugiar-se sota propostes més diàfanes. Però els que fan això no tenen vocació de construir majories", ha sentenciat.

Ja en clau purament congressual, i per a alegria de la seva parròquia, Junqueras ha fet un succint repàs del que va passar des de l'últim conclave, el 2011. "Hem guanyat les eleccions europees i hem vençut el bipartidisme a catalunya, el que definien CiU i PSC. El que sumia Catalunya en un empat que semblava infinit fins que vam arribar nosaltres. Mentre hi ha forces que es presenten com la vacuna al bipartidisme a Espanya, cal destacar i presumir que ERC va acabar amb el que hi havia a Catalunya".