POLÈMICA COMPETENCIAL

La Policia exclou els Mossos d'una cimera sobre gihadisme

La reunió, de tres dies de treball, congrega delegacions de 38 països a Barcelona

Jorge Fernández Díaz.

Jorge Fernández Díaz.

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO / BARCELONA

Representants policials de 38 països assisteixen a partir de demà a Barcelona a una reunió de treball de tres dies en què es compartirà informació sobre la lluita antiterrorista i, concretament, sobre com afrontar l'entrada de combatents estrangers a les files de l'autoproclamat Estat Islàmic. Hi seran tots, menys els Mossos d'Esquadra, malgrat que juntament amb el CNI han executat una de les operacions antiterroristes més importants dels últims temps contra el gihadisme, l'operació Caront: onze detinguts, dels quals set segueixen a la presó acusats no tan sols de captar futurs combatents, sinó també de planejar atemptats a Catalunya. La Interpol i la Policia Nacional són els organitzadors de les jornades que avui inaugura el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz.

Fa unes setmanes, els Mossos d'Esquadra van sol·licitar per escrit al Ministeri de l'Interior i a la Direcció General de la Policia Nacional estar presents en aquesta reunió de treball, com una policia més. L'Estatut reconeix en el seu article 164 que els Mossos estiguin presents «en els grups de treball de col·laboració amb les policies d'altres països en què participi l'Estat». La resposta va ser un no rotund. La raó: en la trobada tan sols hi participaran policies d'àmbit estatal. Però d'aquí uns dies, un responsable de la Policia Nacional donarà als Mossos a Madrid, juntament amb l'Ertzaintza, un resum del més important que s'ha debatut en els tres dies.

Notícies relacionades

Els Mossos van preferir no valorar la seva absència: «No hi estem convidats». Serà una reunió en què, si es tracta de combatents estrangers a Síria i l'Iraq, s'haurà de recordar l'últim cas d'un veí de Terrassa de qui l'última cosa que se sap és que el dia 9 la seva família va rebre una trucada des de Fal·luja anunciant que havia mort sota les bombes.

Un viatge a Síria, partint des de Terrassa i passant per Alemanya, que té documentat la comissaria d'informació dels Mossos, però del qual s'haurà de parlar en la reunió recorrent a l'hemeroteca. Llevat que a la cita hi hagi representants del CNI, que van participar colze a colze amb els Mossos en una investigació que va ser tutelada pel jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz.