Reunió estèril de la direcció d'UDC amb el sector secessionista

Els crítics segueixen exigint que es defineixi si es recolza o no el pacte CDC-ERC

La cúpula no revela la proposta que farà als militants sobre la independència

Antoni Castellà.

Antoni Castellà.

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

El secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, i dirigents de l'anomenat sector independentista del partit van mantenir ahir una reunió per tractar d'acostar posicions respecte a què ha de preguntar el partit als seus militants en relació amb el procés sobiranista. Fonts coneixedores de la reunió  van explicar que la cita no va donar fruits.

Com era de preveure, les dues parts segueixen enfrontades. Per un costat, la direcció pretén mantenir un full de ruta propi al marge del ja pactat per CDC, ERC i les entitats independentistes. Per un altre, un grup de quadros i dirigents que tenen com a cap visible Antoni Castellà, secretari d'Universitats del Govern, volen que la pregunta sigui explícitament sobre si Unió aspira o no a la independència de Catalunya en el marc de la Unió Europea. De fet, aquest col·lectiu ha recollit més de mil firmes, entre elles les de l'expresident del Parlament i coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

La direcció no amaga el seu malestar per aquesta iniciativa dels crítics. Ahir el conseller d'Agricultura i president del consell nacional democristià, Josep Maria Pelegrí, va mostrar la seva disconformitat i sorpresa: «No sé quin és el plantejament que tenen, però el que s'ha de fer és intentar que el secretari general elabori el document» que se sotmetrà a consulta el 14 de juny.

En la reunió d'ahir hi van participar, juntament amb Castellà, altres dirigents que aposten perquè Unió abraci la independència. Davant d'aquesta proposta, la de la direcció segueix sent una incògnita. És conegut, en tot cas, que pivotarà en eixos diferents dels acordats pels socis convergents amb Esquerra. Unió rebutja en qualsevol cas plantejar de cara al futur una declaració unilateral d'independència i reclama que qualsevol canvi d'estatus de Catalunya ha de garantir que continua formant part de la Unió. Un extrem que recullen també els militants crítics.

Espadaler mantindrà altres converses durant els pròxims dies fins a la decisiva reunió del comitè de govern de dimarts que ve, que ha de fixar definitivament la pregunta.

ESCENARIS OBERTS / A la vista de les conviccions dels uns i dels altres, difícilment la direcció del partit que lidera Josep Antoni Duran Lleida acceptarà sotmetre a referèndum intern una pregunta netament inde-

pendentista.

Notícies relacionades

Els escenaris estan absolutament oberts perquè, davant de les opinions de Duran i la seva cúpula, els crítics estan convençuts que la majoria dels militants del partit democristià aposten per la independència.

A aquest debat assisteix CDC amb un escrupolós silenci, com va demostrar ahir el número dos convergent, Josep Rull, al ser preguntat sobre la qüestió. I és que les últimes picabaralles entre Unió i el partit d'Artur Mas van tenir com a motiu les opinions de Convergència sobre el discurs no independentista de Duran. Després que UDC prengui una decisió, la següent etapa d'aquest trencaclosques serà la negociació amb Convergènica Democràtica per intentar enfilar un acord.

Temes:

Unió