EL POLS PER L'ESTAT PROPI

Batalla a Unió per la pregunta interna sobre la independència

Un sector promou un redactat concís sobre si s'abraça o no el secessionisme

La direcció titlla de deslleials els crítics i presentarà el seu text la setmana que ve

2
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / BARCELONA

Arriba el moment de la veritat per a Unió. Dimarts que ve la direcció ha de decidir quina és la pregunta que presenta als militants en la consulta per decidir si el partit segueix o no el full de ruta sobiranista de CDC en les eleccions del 27-S. Mentre la cúpula enfila la proposta, el sector independentista, juntament amb dirigents històrics, ja ha recollit un miler de firmes a favor de formular la següent pregunta: «¿Voleu que Unió es comprometi amb una Catalunya independent, en el marc de la UE?».

La direcció considera «deslleial» aquest moviment tàctic, ja que corresponia al secretari general, Ramon Espadaler, portar la batuta d’aquest debat clau. La intenció de la direcció és presentar també una pregunta clara i fer-ho la setmana que ve.

A LA UE I SENSE ‘DUI’

Cal recordar que el líder del partit, Josep Antoni Duran Lleida, s’ha mostrat clarament contrari al fet que Unió se sumi a les tesis secessionistes. Duran i la cúpula defensen que els democristians tenen la seva meta en el model confederal, que pressuposa concedir a Catalunya plena sobirania per establir aquesta fórmula d’associació amb la resta d’Espanya. A més, la direcció considera que qualsevol procés sobiranista ha de tenir en compte la permanència a la Unió Europea com a premissa i evitar en tot moment una declaració unilateral d’independència.

Espadaler ultima aquests dies els seus contactes per traçar una formulació que inclogui tots aquests aspectes i mantingui la personalitat pròpia d’Unió davant CDC, fins i tot a risc que les posicions siguin irreconciliables respecte al document independentista firmat per Convergència, Esquerra i les entitats sobiranistes.

Notícies relacionades

Davant d’aquesta estratègia, la del sector crític ha sigut la de recollir firmes de suport a la pregunta sobre si es recolza o no la independència. Segons fonts d’aquest sector, ja disposen de més de mil adhesions. Entre elles les de l’exconseller, expresident del Parlament i actual coordinador del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, i la de la presidenta de la Cambra catalana, Núria de Gispert. També hi donen el seu suport 12 membres del comitè de govern del partit i els presidents de les organitzacions intercomarcals de Barcelona ciutat, les comarques de Barcelona i les Terres de l’Ebre.

LES NEGOCIACIONS

Fonts d’aquest col·lectiu consultades per EL PERIÓDICO es mostren disposades a negociar amb la direcció sempre que de la consulta interna del pròxim 14 de juny s’obtingui una resposta clara sobre si Unió abraça o no l’independentisme. Al·leguen que el resultat final no pot ser ambigu. I fonts de la direcció, per la seva part, insisteixen que la pregunta i la resposta no seran confuses. La cúpula vol trenar totes les sensibilitats per evitar –com el mateix Duran ha alertat– un risc cert: el de la ruptura interna. Ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que està disposat a modificar parts del full de ruta firmat fins ara amb ERC amb l’objectiu d’incorporar-hi els democristians.