ELS MOVIMENTS POSTELECTORALS

Aguirre busca un 'carmonazo'

La 'lideressa' ofereix al candidat del PSOE i a Ciutadans un pacte per erigir-los alcaldes i evitar així que Podem arribi a l'Ajuntament de Madrid

Esperanza Aguirre.

Esperanza Aguirre.

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA MARTÍN / JUAN RUIZ SIERRA / MADRID

Esperanza Aguirre ja va advertir que tornava a la primera línia de la política per frenar els «bolxevics» de Podem. No ho ha aconseguit a les urnes, on va obtenir 21 regidors, lluny dels 29 necessaris per governar, i ho vol aconseguir a posteriori a través d'una gran aliança de les forces «centristes» forjada amb l'únic objectiu d'impedir que la candidata d'Ahora Madrid (integrada per Podem), Manuela Carmena, que va obtenir 20 escons, sigui la nova alcaldessa de Madrid.

Per aconseguir-ho, la presidenta del PP de Madrid va oferir ahir al candidat del PSOE, Antonio Miguel Carmona, cedir-li els seus vots per convertir-lo en alcalde, segons van confirmar en un primer moment fonts socialistes. La resposta de Carmona -que va obtenir nou regidors- va ser un «no rotund». Malgrat això, la lideressa hi va insistir i, després de reunir-se amb el seu equip, va ampliar en roda de premsa l'oferiment a l'aspirant de Ciutadans, Begoña Villacís -7 regidors-, amb qui es reunirà avui. «És l'hora de la reflexió, de la responsabilitat, de la generositat i d'escoltar els madrilenys que en un 62% han votat opcions que defensen l'ordre constitucional», va manifestar en referència a PP, PSOE i C's.

Després d'això, la presidenta del PP madrileny es va oferir fins i tot a tirar la tovallola sempre que s'eviti que Carmena sigui la nova alcaldessa de la capital: «Si l'obstacle per iniciar la negociació sóc jo, per descomptat que no hi ha problema». Després va dir, no obstant, que la seva intenció és continuar quatre anys a l'oposició, si, com tot sembla indicar, no arriba a ser regidora de Madrid.

El 'tamayazo'

Notícies relacionades

La maniobra arriba 12 anys després que ella arribés a la presidència de la Comunitat de Madrid amb unes eleccions convocades arran de l'episodi del tamayazo, en què dos diputats socialistes van impedir un govern d'esquerres.

Aguirre va argumentar a favor de frenar Podem que aquesta força pretén utilitzar l'Ajuntament de Madrid com a «trampolí» per «destruir el sistema democràtic». La resposta de Carmena no es va fer esperar. La candidata d'Ahora Madrid va respondre que ella només ha estat fora del sistema democràtic «quan encara no n'hi havia» i estava «lluitant per ell».