El 'cicló Colau' s'imposa a Trias en 6 dels 10 districtes

Barcelona en Comú venç amb comoditat als tradicionals feus socialistes

La mobilització de la zona alta, amb una gran participació, no pot reeditar CiU

1
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Sis a quatre. El cicló Ada Colau es va imposar ahir en la majoria de districtes del mapa barceloní, mentre que el fins ara alcalde Xavier Trias només aconseguia defensar els seus quatre feus tradicionals: Sarrià-Sant Gervasi, les Corts, Gràcia i l'Eixample. I això que la zona alta va protagonitzar una sorprenent mobilització cap a les urnes, com si temés el que estava a punt de passar. Però encara que al conjunt de Barcelona els van separar uns 17.000 vots, Barcelona en Comú va escombrar als cinc districtes que el 2011 encara abanderava el PSC, i va sumar-hi Sants-Montjuïc, on CiU ha retrocedit aquest cop.

Tot Barcelona va respondre al trepidant duel Trias-Colau. Però el top de participació el van encapçalar Sarrià-Sant Gervasi (66,25%, enfront del pírric 38,6% del 2011) i les Corts,

encara que en els dos casos el vot va ser poc útil perquè es va redistribuir entre els conservadors Ciutadans i el PP. I també a l'Eixample, la zona més poblada, Trias va perdre pes.

ZONA D'ESQUERRES / Per contra, el barri més modest de la ciutat, Nou Barris, només va guanyar dos punts de participació, però la quota per a Barcelona en Comú va ser rotunda: el 33,8% de sufragis. Només Ciutat Vella es va desapassionar en la contesa i va guanyar abstencions, però el pes de l'esquerra va ser devastador.

Notícies relacionades

La reforma de la Diagonal i el passeig de Gràcia s'han convertit en els llegats urbanístics més segellats en la memòria de molts barcelonins, només rendibilitzats als seus districtes respectius. Per a la resta semblen haver sigut gairebé un estigma enfront del discurs social de Colau.

La polaritat també ha fet estralls al PSC, que només ha aconseguit ser segona força a Nou Barris al caure del podi en la majoria del territori. Tot i això, el debat sobiranista tampoc va exercir de brúixola per als barcelonins quan el que es disputava era el lideratge i el model de ciutat. I de poca cosa va servir al PP comptar amb el veterà Alberto Fernández Díaz, a qui Ciutadans ha passat per sobre en tots els districtes menys un, Ciutat Vella.