TRAMA corrupta A la capital del baix camp

Nou detinguts en una operació contra la corrupció en la sanitat

El Govern intenta restar importància a un escàndol que agita la precampanya municipal

El jutge que investiga el 'cas Innova' ordena l'arrest de la primera tinenta d'alcalde de Reus

Teresa Gomis, detinguda.

Teresa Gomis, detinguda. / JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
ESTHER CELMA / REUS

El jutjat d'instrucció número 3 de Reus, que fa més de dos anys que investiga en secret els ressorts del hòlding d'empreses municipals Innova de Reus, va ordenar ahir la detenció de nou persones relacionades amb l'empresa sanitària pública Sagessa; entre elles, Teresa Gomis, primera tinenta d'alcalde de la capital del Baix Camp, presidenta del Grup Salut i única regidora que no repeteix en les llistes de CiU encapçalades per l'alcalde, Carles Pellicer. Els delictes que investiga el jutge són falsedat documental, prevaricació, malversació de diner públic, suborn, tràfic d'influències i blanqueig de capitals.

La Guàrdia Civil, en un macrooperatiu que va mobilitzar un centenar d'agents, va registrar les seus del grup Sagessa, que controla un centenar de centres a la província, amb l'Hospital de Sant Joan de Reus com a joia de la corona, així com els ajuntaments de Reus, Cambrils i Amposta i diversos domicilis.

El cas, que salta a la primera plana de l'actualitat en plena precampanya electoral,  correspon a la peça número 4 del macroprocés d'Innova, que ja acumula més d'un centenar d'imputats per una sèrie de delictes comesos, presumptament, sota el paraigua del conglomerat d'empreses municipals nascut amb l'antic equip de govern (format pel PSC, ERC i ICV) i simplificat pel nou equip liderat per CiU.

OPERACIÓ CIRURGIA / Des de primera hora del matí, la Guàrdia Civil, en funcions de policia judicial, va desplegar un centenar d'agents, recolzats per l'Agència Tributària. L'anomenada operació Cirurgia va aixecar una àmplia expectació que va obligar a suspendre fins i tot un ple de Cambrils perquè l'alcaldessa, Mercè Dalmau, assistís al registre.

A més de Teresa Gomis, van ser detinguts el gerent i el director de l'empresa Sagessa, Joan Maria Benet i Enric Agustí, respectivament; el director d'aprovisionament i logística d'aquesta mateixa empresa, Antonio Foz Bosch; el director econòmic financer de Sagessa, Carles Abelló; l'exdirector general de la companyia José Augusto García; l'exdirector de l'Hospital de Sant Joan de Reus Lluís Nualart; l'administrador de l'empresa de pròtesis Traiber, Lluís Márquez, i el director gerent d'Activa Mutuas, Miguel Ángel Puig. També estava previst detenir un empresari relacionat amb Ambulàncies Reus, però estava de viatge.

La Guàrdia Civil va fer registres a la seu administrativa de l'Hospital Sant Joan de Reus, a totes les seus del grup Sagessa, a l'Hospital comarcal d'Amposta i als ajuntaments de Reus, Cambrils i Amposta, així com a l'Institut Pere Mata de Reus -que dóna cobertura als serveis de salut mental de tota la província-, a l'empresa Activa Mutuas, a Ambulàncies Reus i en altres empreses privades relacionades amb el món de la sanitat a Tarragona i Reus.

L'alcalde d'aquest últim municipi, Carles Pellicer, va declinar parlar de les conseqüències polítiques de governar en minoria amb una regidora detinguda, va apel·lar a la presumpció d'innocència i va reivindicar la tasca portada a terme per Gomis a l'hora de simplificar el dens organigrama d'Innova heretat del govern anterior.

El cas ara ja acumula unes 60 persones imputades, entre les quals figura tot l'antic equip de govern municipal de Reus (PSC-ERC-ICV), l'exdirector de CatSalut Carles Manté, l'expresident de l'Institut Català de la Salut i exdirector general d'Innova Josep Prat i l'exrector de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Lluís Arola. I, fins fa poc, tot l'antic equip de govern de Vila-seca, fins que l'Audiència Provincial va acceptar un recurs i la investigació per la tramitació administrativa d'un ambulatori va passar a un jutjat de Tarragona. En les obres, es va contractar l'arquitecte Jorge Batesteza, el mateix professional que va supervisar la construcció del nou hospital de Sant Joan de Reus, que està imputat pel jutge per diversos delictes contra l'administració pública.

Notícies relacionades

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va voler treure ferro a l'operació d'ahir i va subratllar, sense gaire fortuna, que l'equip de govern de l'ajuntament de Vila-seca (de CiU) ja havia sigut desimputat per falta d'indicis delictius. Fonts de l'executiva local de CDC van admetre ahir que estaven sorpreses per l'error comès pel portaveu.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que els detinguts passaran els pròxims dies a disposició del jutge, motiu pel qual es van veure obligats a passar la nit als calabossos de la comandància de la Guàrdia Civil.