FÒRUM PRIMERA PLAN@

Alberto Fernández Díaz demana menys 'bonisme' amb la immigració a Barcelona

L'alcaldable del PPC acusa Trias d'haver convertit "l'oportunitat" del turisme en un problema

Esmorzars Primera Plana amb Alberto Fernández Díaz, candidat del PPC a l’alcaldia de Barcelona. / MÒNICA TUDELA

2
Es llegeix en minuts
RAFA JULVE / BARCELONA

Immigració, turisme, impostos i serveis socials. Al voltant d'aquests quatre eixos, el candidat del PPC a les eleccions municipals a Barcelona, Alberto Fernández Díaz, ha evidenciat al fòrum Primera Plan@ les seves diferències amb el Govern de Xavier Trias, a qui ha retret que no agafi alguns assumptes per les banyes i segueixi aferrat al 'bonisme' d'altres temps. Sobre immigració, per exemple, el dirigent popular ha insistit que aquesta "terra d'acollida" que ha de ser la capital catalana no ha d'estar exempta del compliment de certes obligacions. S'ha d'inculcar als immigrants allò d'"allà on vas fes com veuràs", ha sentenciat. I ha rematat dient que "no pot ser que uns tinguin impostos i obligacions i altres tinguin drets i accés a serveis".

L'alcaldable del PPC ha insistit que el Govern de Trias es va plantejar permetre la construcció d'una gran mesquita a la ciutat i ha tornat a exhibir la seva oposició a aquest emplaçament hipotètic. La raó del seu rebuig, ha dit, és que una construcció d'aquestes dimensions implica una inversió econòmica que només podria venir de països o de famílies d'aquells països on els valors són totalment contraris als dels europeus. "Són hostils a nosaltres i odien el que representem", ha afirmat. Així, també ha volgut trencar una llança en favor del seu germà, el ministre de l'Interior, que aquest dimecres va relacionar la Fundació Nous Catalans, vinculada a CDC, amb el gihadisme.

VALORS PER SOBRE DE BANDERES

Fernández Díaz ha insistit que el ministre no va relacionar gihadisme amb independentisme, però a la vegada ha dit: "Alguns pensen que quan s'ataca Convergència s'ataca Catalunya. Alguns han estat més preocupats perquè un musulmà sigui independentista que no que sigui salafista. Per sobre de l'estelada i la bandera de Espanya, hi ha uns valors de convivència i respecte".

Notícies relacionades

Fernández Díaz també ha aprofitat per atacar l'alcalde de Barcelona en un dels temes candents dels últims mesos: el turisme. "Trias ha convertit una oportunitat en un problema", s'ha queixat el dirigent conservador, per a qui el Govern convergent "no ha sabut reaccionar davant el turisme incívic". Segons la seva opinió, s'ha d'actuar amb més contundència contra gamberros i esvalotadors complint al peu de la lletra allò de "qui la fa la paga". No pot ser que el 10% de les sancions per incivisme es quedin sense cobrar, ha retret, i ha proposat que els que no abonin aquestes infraccions siguin castigats sense poder tenir accés a serveis públics no essencials com descomptes o inscripcions en equipaments esportius.

Un altre punt de discrepància amb l'Executiu municipal ha sigut la recaptació d'impostos. Fernández Díaz ha proposat reduir l'IBI de la ciutat i ha reclamat mesures similars per a altres gravàmens. En canvi, ha reclamat més inversió en polítiques socials i ha explicat que una de les seves propostes electorals passa per la creació de centres polivalents d'atenció a la gent gran. La creació d'ocupació i la reformulació de les actuacions sobre vivenda pública són altres qüestions que el dirigent del PP posarà sobre la taula durant tota la campanya.