LA PLAGA DE LA CORRUPCIÓ

Suspès el primer judici del 'cas Gürtel' fins després de les eleccions autonòmiques

La vista es reprendrà l'11 de juny perquè les defenses estudiïn documentació addicional

L’alcaldessa de Novelda, Milagrosa Martínez, gairebé adormida al banc dels acusats de la branca valenciana del ’cas Gürtel’. / EFE / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Finalment, el PP valencià no haurà de passar el trago de veure a tots els informatius i en plena campanya de les eleccions autonòmiques municipals l'expresidenta de les Corts Milagrosa Martínez i altres càrrecs del Govern de Francisco Camps declarant per les presumptes manipulacions amb la 'trama Gürtel'. El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha suspès aquest dimecres, en la segona jornada dedicada a les qüestions prèvies, el judici per la peça 3 del 'cas Gürtel', relativa a presumptes irregularitats en contractacions de la fira Fitur entre els anys 2005 i 2009.

El TSJCV dóna així la raó a les defenses que, el primer dia de judici, havien sol·licitat la nul·litat del judici al·legant que havien conegut a l'inici del judici l'existència de nova documentació que sí que havia estat a disposició de la UDEF i la fiscalia, però no de les defenses. Ara tindran més temps per estudiar aquesta documentació addicional. En concret, unes proves que es van incorporar a la causa principal del 'cas Gürtel', que s'instrueix a l'Audiència Nacional, i a les quals les defenses que no estan personades en aquest procediment van al·legar no haver tingut accés. La defensa de Martínez havia sol·licitat una suspensió mínima de sis mesos, però finalment només seran dos mesos i mig.

El temps just perquè passin les eleccions, perquè la vista es reprendrà l'11 de juny. És a dir, just el mateix dia que s'ha de constituir la nova legislatura al Parlament autonòmic. La presidenta del tribunal, Pilar de la Oliva, ha informat de la decisió presa, després d'un recés de 45 minuts, per part de la sala, que l'ha acordat "per garantir els drets de defensa dels acusats".

La sala ha decidit suspendre el judici "reconeixent la complexitat de la causa" amb el fi de "permetre a les parts un estudi més profund del material probatori que hi pugui haver en altres òrgans judicials".

UN ANY PARALITZAT

Abans d'això, el cas havia estat paralitzat un any, després que les exconselleres de Turisme Milagrosa Martínez --alcaldessa de Novelda, per a qui la fiscalia demana 11 anys de presó i 34 d'inhabilitació per malversació, prevaricació i suborn-- i Ángelica Such --per a qui sol·licita 9 anys d'inhabilitació per prevaricació continuada-- renunciessin a les seves actes de diputades autonòmiques dies abans de la data inicial prevista per al judici; el 31 de març del 2014. El Suprem va decretar finalment que el TSJCV les havia de jutjar perquè ja s'havia dictat l'obertura de judici oral encara que haguessin perdut el seu fur.

L'ALCALDESSA, GAIREBÉ ADORMIDA

El PP va expulsar dilluns passat, just un dia abans de la primera sessió del judici, l'alcaldessa de Novelda, a qui la xarxa es referia en les escoltes com "la Perla". Martínez ha protagonitzat l'anècdota de la vista d'aquest dimecres, al quedar-se gairebé adormida al banc dels acusats.

En principi, el judici s'havia de reprendre el 10 d'abril després de les vacances de Setmana Santa amb les declaracions dels treballadors i presumptes caps de la xarxa d'empreses presumptament corrupta.

PETICIÓ DE RECUSACIÓ

Notícies relacionades

Respecte a la recusació d'un dels magistrats del tribunal, el jutge Juan Climent, que es va encarregar de la causa dels vestits, plantejada per la defensa de Pablo Crespo per creure'l "contaminat" a l'haver treballat al Govern socialista de Joan Lerma, la sala decidirà aquesta qüestió per escrit.

La fiscalia havia rebutjat que el de Fitur fos un judici "polític" com havien al·legat les defenses i va recordar que es tracta d'un judici "penal". El ministeri públic va mantenir que la vista havia de continuar.