La plaga de la corrupció

Correa demana la nul·litat del judici per «vulneració de drets»

La resta dels acusats se sumen a la petició del líder de la 'trama Gürtel'

Anticorrupció demana la citació d'un altre testimoni que va ser clau per imputar Cotino

3
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Asseguts per primera vegada al banc dels acusats des que fa sis anys el jutge Baltasar Garzón va destapar la caixa dels trons de la trama Gürtel, els seus presumptes caps van demanar ahir anul·lar el judici per presumptes irregularitats en contractacions de la fira Fitur. És el primer gran examen judicial al Govern de Francisco Camps per la seva relació amb la xarxa d'empreses de Francisco Correa. A més, van qüestionar la «imparcialitat» del tribunal d'un judici que, diuen, té caràcter polític.

En la primera jornada de qüestions prèvies, la Fiscalia Anticorrupció va demanar que s'admetés la declaració d'un nou testimoni sorpresa: Juan Carlos Rincón, extreballador d'Orange Market i clau en la imputació de l'expresident de les Corts Juan Cotino en la peça que investiga les irregularitats de la visita del Papa a València el 2006.

La vista va començar ahir al Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) amb un any exacte de retard, després que l'expresidenta de les Corts i exconsellera de Turisme Milagrosa Martínez i la també exconsellera del ram Angélica Such deixessin els seus escons com a diputades del PP dies abans de la data inicial del judici. El Suprem va decretar que aquesta peça, la número 3 de la branca valenciana del cas -que jutja els contractes de promoció turística de la Generalitat Valenciana entre el 2005 i el 2009- seguís al TSJCV, ja que les renúncies es van produir quan ja s'havia dictat l'obertura de judici.

Per a Martínez, la fiscalia demana 11 anys de presó i 34 d'inhabilitació per prevaricació, malversació i suborn. Segons la investigació, la predecessora de Cotino a les Corts va rebre de la trama un rellotge Hublot valorat en 2.400 euros que Correa va comprar a Madrid. En les escoltes, la xarxa es referia a ella com «la Perla». Per a Such, el fiscal sol·licita 9 anys d'inhabilitació per prevaricació continuada. A més d'elles dues i els caps, Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, també està processat l'excap de gabinet de Turisme, Rafael Betoret, quatre càrrecs més de la Generalitat i tres empleats de Correa. El judici durarà fins a l'octubre.

Segons Anticorrupció, Turisme va ser la porta d'entrada de la xarxa a València i, el 2003, obria allà l'activitat que ja havia desplegat a Madrid gràcies als seus contactes amb dirigents del Partit Popular. El fiscal estima que la trama va facturar a la Generalitat més de cinc milions d'euros per la instal·lació dels expositors de cinc fires de Fitur i altres de més petites, malgrat que no reunia els requisits. Havent rebut amb anterioritat les bases dels concursos i beneficiant-se de «modificacions substancials en els processos de selecció», la xarxa va obtenir «il·lícits beneficis», apunta, per sobrecostos, almenys, de 298.380 euros.

Notícies relacionades

«DETENCIÓ IL·LEGAL» / La defensa de Correa va al·legar «violació de diversos drets fonamentals» per demanar la nul·litat del procés, petició a la qual es van adherir els altres. El seu advocat, Juan Carlos Navarro, va esgrimir «detenció il·legal» -Garzón va detenir el seu client, el febrer del 2009, quatre hores més de les 72 que estableix la llei-, «intervenció indeguda de les comunicacions» respecte a les escoltes a la presó i transgressió dels drets a la intimitat i a un judici amb totes les garanties.

Tant l'advocat de Crespo com el de Correa van considerar «contaminat» el tribunal. Crespo, exdirigent del PP gallec, va assegurar no conèixer a ningú del Consell i estar «desitjant» ser jutjat en el que va considerar «un muntatge polític organitzat des del despatx» de l'exlíder del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba».