DESPRÉS DE LA DEBACLE A ANDALUSIA

Dimiteixen 4 dirigents d'UPD

Rodrigo Tena, David Andina, Irene Lozano i Álvaro Anchuelo ho deixen pel rebuig del partit a pactar amb Ciutadans candidatures conjuntes en futurs comicis

Lozano demana la dimissió de Rosa Díez i que "s'adoni que primer són els fins i no les persones"

Els dimissionaris d’UPD: Álvaro Anchuelo, Irene Lozano, Rodrigo Tena i David Andina.

Els dimissionaris d’UPD: Álvaro Anchuelo, Irene Lozano, Rodrigo Tena i David Andina.
La líder d’UPD fa callar els rumors de dimissió després dels mals resultats en les eleccions andaluses.

/

3
Es llegeix en minuts

Els membres de la direcció d'UPD Rodrigo Tena, David Andina, Irene Lozano i Álvaro Anchuelo --els dos últims, diputats-- van presentar dilluns a la nit la dimissió en un Consell de Direcció d'aquesta formació, en què es va votar en contra de pactar amb Ciutadans.

Aquest dimarts al matí, Lozano ha demanat, a més, la dimissió de Rosa Díez per assumir responsabilitats i renovar el partit. També confia que la líder reflexioni i "s'adoni que el primer són els fins i no les persones".

De fet, ha afirmat que la va sorprendre la reacció de Díez deixant clar que no dimitiria i ha avisat que, com ella, els membres d'UPD es van sumar al projecte perquè una de les coses que no li agradaven de la política són les "reaccions de política vella" com la gent que "s'aferra a la butaca" i els partits que deixen de ser "un instrument per als ciutadans" i es converteixen "en un fi en si mateixos".

Lozano va deixar dilluns el seu càrrec en la direcció d'UPD però ha deixat clar que no es planteja deixar el partit, perquè comparteix els seus fins. Segons ha dit, no és una "màquina" i no té pensat què farà si Díez no canvia de postura, però sí que té clar que "és el moment d'armar i instrumentar una forma de renovar UPD".

Segons han confirmat fonts d'UPD, al Consell de Direcció es va sotmetre a votació la possibilitat que la formació magenta pactés amb Ciutadans per presentar candidatures conjuntes en futurs comicis electorals, arran dels mals resultats obtinguts pel partit que lidera Rosa Díez en les eleccions andaluses.

La proposta va ser rebutjada pel Consell de Direcció i va provocar la dimissió dels quatre membres de la directiva d'UPD al no estar d'acord amb el resultat de la votació, segons han informat fonts del partit.

RESULTATS A ANDALUSIA

La reunió del Consell de Direcció d'UPD, del qual formen part 21 membres que es reuneixen habitualment els dilluns, va acabar després de la mitjanit amb les quatre dimissions, al final d'una jornada en què la roda de premsa oferta per Díez per valorar els resultats a Andalusia va ser qualificada de "decebedora" per molts dels seus membres.

En aquesta roda de premsa Díez va reconèixer que els resultats de les eleccions andaluses van ser "inapel·lablement dolents" per a UPD, però va afirmar que no s'ha plantejat dimitir mentre tingui el suport de la militància i, per tant, va dir que no canviava la seva idea de presentar-se a les primàries per ser la candidata del partit a les eleccions generals.

Rosa Díez ja va avançar en aquesta mateixa compareixença que UPD no pactaria amb Ciutadans.

DISCONFORMES AMB DÍEZ

Entre els disconformes amb la postura de Rosa Díez hi ha els eurodiputats Enrique Calvet i Fernando Maura, així com els diputats Toni Cantó i Álvaro Anchuelo, que, a través de les xarxes socials, han demanat autocrítica a la direcció i que s'assumeixi responsabilitats.

Toni Cantó ha dit al seu compte de Twitter que el partit s'ha de "responsabilitzar de les decisions que ens han portat aquí", mentre que Álvaro Anchuelo, habitualment molt discret, també ha escrit un tuit en què qualifica el resultat d'UPD de "dolent sense matisos" i advertia que se n'hauran d'extreure "d'una vegada" les conseqüències.

 

En els dos casos es tracta de dirigents molt pròxims a Rosa Díez que, per primera vegada, públicament, donaven mostres de manifesta disconformitat amb l'estratègia de l'executiva.

Per la seva banda, l'eurodiputat d'UPD Fernando Maura ha dit avui al programa 'La Brújula', d'Onda Cero, que el partit "com a projecte polític està acabat" perquè "no té espai polític".

Notícies relacionades

Segons Maura, "UPD el 22 de març ha tingut bàsicament la certificació de defunció com a partit" i que "no existeix des del punt de vista electoral".