NOVA IMPUTACIÓ PER UN DELICTE DE SUBORN

Oriol Pujol va fer gestions amb el president Mas en favor d'un empresari amic, segons el sumari del 'cas ITV'

Un centenar de SMS i 38 converses telefòniques apunten que l'exdiputat de CDC va cobrar de Sergi Alsina gairebé mig milió d'euros en comissions

Oriol Pujol i el president Artur Mas conversen al Parlament, el juliol del 2013

Oriol Pujol i el president Artur Mas conversen al Parlament, el juliol del 2013 / ALBERT BERTRAN

4
Es llegeix en minuts

"Envia-m'ho i jo li diré: "Mira, president: només que facis aquesta trucada i diguis això"" o "17 de maig. Sharp. President" són algunes de les frases de les escoltes intervingudes a Oriol Pujol en què es basa la Fiscalia per acusar-lo de mediar en benefici d'un empresari amic, fins i tot davant el mateix Artur Mas.

Un centenar de SMS i 38 converses telefòniques intervingudes al sumari de les ITV apuntalen la tesi del fiscal i la jutge que l'exdiputat de CDC Oriol Pujol va cobrar comissions il·legals de l'empresari Sergi Alsina a canvi de les seves gestions a favor de diverses operacions industrials que assessorava. Això li ha valgut una nova imputació per un delicte de suborn que se suma al de tràfic d'influències.

El pagament d'aquestes presumptes comissions, que haurien ascendit a gairebé mig milió d'euros entre els anys 2008 i 2012, es va emmascarar suposadament mitjançant les factures que la dona d'Oriol Pujol, Anna Vidal, va girar a l'empresa Alta Partners de Sergi Alsina per treballs d'assessorament presumptament ficticis.

En l'escrit en què va plantejar la nova imputació per a Pujol, el fiscal reprodueix una llista de converses telefòniques i SMS que creu que demostrarien que Oriol Pujol va utilitzar la seva influència política com a president del grup parlamentari de CiU i secretari general de CDC per beneficiar Alsina, de qui és íntim amic.

Aquestes gestions inclouen, segons el fiscal, "l'accés d'un empresari particular a l'agenda del president de la Generalitat", Artur Mas, al qual Alsina i Pujol al·ludeixen repetidament en les seves converses per la seva rellevància per al desenllaç de les operacions que l'empresari assessorava, entre les quals figuren els processos de reconversió industrial de Sharp, Yamaha i Sony.

INTERVENCIÓ DEL PRESIDENT

En una d'aquestes converses, amb data de 21 de novembre del 2011, Alsina i Oriol Pujol comenten les negociacions del procés de reconversió industrial de Yamaha i, després de lamentar que el conseller d'Empresa i Ocupació de l'època, Francesc Xavier Mena, no afavoreixi el procés, parlen de la necessitat quehi intervingui Mas.

"(...) Si rep un 'mail', una nota del president dient "escolta, agraïm la predisposició en el procés de reconversió" i que "us demanem que cuideu d'alguna manera (...)", suggereix Alsina, a la qual cosa Oriol Pujol contesta: "Envia'm, envia'm demà si et sembla el comentari que tu..." i, seguidament, "jo li diré: "Mira, president: només que facis aquesta trucada i diguis això" i que a més m'hi afegeixes alguna cosa que veig que Seat se n'ha anat a la Xina ¿no?".

En una altra conversa vinculada a la deslocalització de Sharp, l'exdiputat de CiU comenta al seu amic: "Sergi, ja he parlat amb Manel Lao fill. També he parlat amb Mas i podria ser que truqui a alguns dels dos Laos".

En relació amb aquell mateix procés de reconversió industrial, el fiscal destaca un SMS que Alsina va enviar a Pujol el 28 d'abril del 2011 i en què afirma: "Ell (empresari interessat en la compra de Sharp) voldria fer la presentació al president i a tu en algun moment el 16 o el 17 al matí. ¿Pots trobar un forat temptatiu a l'agenda del president?". Uns dies més tard, Oriol Pujol truca a Sergi Alsina i l'informa: "És una mica just, 17 de maig, 13.30. Sharp. President".

Un altre dels indicis que, segons la Fiscalia, demostren que Oriol Pujol parlava d'aquest procés amb el president català és un SMS de 30 de maig del 2011 en què Alsina li diu a l'exdiputat: "¿Has pogut comentar amb Mas el resum de l'operació que et vaig donar divendres? Truca'm quan tinguis info del dinar. Gràcies".

MAS I GORDÓ, INTERLOCUTORS

El sumari inclou també una conversa de març del 2011 en què Alsina i Pujol comenten que el llavors secretari del Govern i actual conseller de Justícia Germà Gordó i Mas serien els interlocutors en el procés de reconversió de Sharp.

En aquell context, Alsina comenta a Oriol Pujol: "(...) diu que quan van tenir aquesta conversa al desembre amb Lao pare i ell, el president i Gordó van dir que tu no estaries al Govern, que faries carrera política i que els interlocutors serien ells". En aquella conversa, l'exdiputat indica a Alsina que es reuneixi amb Gordó i "que quedi clar que Oriol ajuda", i després afegeix (en referència a la intervenció del secretari de Govern): "O és gelosia o és que m'està marcant a mi, ¿eh?".

Notícies relacionades

Per una altra part, el fiscal es remet a diverses converses que demostren segons la seva opinió que les factures que Anna Vidal girava a Alsina eren per justificar serveis no prestats, de manera que tots dos van pactar una remuneració per hores i conceptes "abstractes, com reunions, preparació de reunions, converses telefòniques i similars, que no exigeixen l'elaboració d'informes".

En les converses, Anna Vidal afirma a Alsina: "Distribuiré una mica facturació per hores (...) per tenir-ho més justificat" i l'empresari li indica: "(...) farem un contracte i amb el contracte és més fàcil definir una quantitat fixa mensual perquè si no s'ha de definir tasques més concretes mes a mes".

Temes:

Cas ITV