SUMARI DEL 'CAS ITV'

La jutge sospita que Oriol Pujol i la seva dona van invertir diner negre en vivendes

Demana a l'Agència Tributària que investigui la societat Màxima Grup Immobiliari, on també va participar Josep Pujol Ferrusola

4
Es llegeix en minuts

La jutge del 'cas ITV' sospita que l'exdiputat de CiU Oriol Pujol i la seva dona Anna Vidal van invertir en negre en promocions immobiliàries, a través d'una societat que compartien amb l'empresari amic seu Sergi Alsina i que era "receptora habitual" de diners ocults a la Hisenda Pública.

En un acte del sumari del 'cas ITV', la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona encarrega a l'Agència Tributària que investigui, "als efectes fiscals oportuns", els negocis de la societat Màxima Grup Immobiliari, en què també va participar Josep Pujol Ferrusola, l'únic fill de l'expresident de la Generalitat no imputat.

La jutge, que creu que d'aquestes operacions podria desprendre's un delicte contra la Hisenda Pública, basa les seves sospites en un informe que el juny passat li van remetre el Servei de Vigilància Duanera i Hisenda, en què alertaven que el matrimoni Pujol-Vidal va invertir el 2006 "diners ocults" en negocis immobiliaris.

Aquestes promocions es van portar a terme a través de la societat Màxima Grup Immobiliari, constituïda el 2003 i participada per l'empresari Sergi Alsina --amic íntim d'Oriol Pujol-- i Anna Vidal, a través de Participació Nova D, empresa de la qual l'exdiputat de CiU també era beneficiari, segons Hisenda.

El 2005, Josep Pujol Ferrusola, germà d'Oriol Pujol, va formalitzar a través d'una de les seves societats un préstec participatiu mitjançant contracte privat a Màxima Grup Immobiliari, amb una quantitat inicialment proposada d'1,2 milions però que finalment va ser de 200.000 euros, apunten els informes d'Hisenda. L'empresari Sergi Alsina, d'acord amb aquests informes, hauria assegurat a Josep Pujol Ferrusola el cobrament d'un 13% d'interessos per aquest préstec participatiu.

ASSESSORAMENTS FICTICIS

Oriol Pujol està imputat en el 'cas ITV' per dos delictes de suborn, un de tràfic d'influències i un de falsedat documental, per utilitzar suposadament el seu poder polític per afavorir els interessos de Sergi Alsina a canvi de comissions que s'emmascaraven mitjançant els treballs d'assessorament suposadament ficticis que la seva dona facturava a l'empresari.

L'informe d'Hisenda detalla que la societat Màxima Immobiliari era "receptora habitual" de "diners ocults" i la seva primera inversió de rellevància va ser la construcció de 18 cases al municipi de Ger, a la Cerdanya gironina, en què els promotors esperaven obtenir uns beneficis de 6,8 milions.

També apunta l'Agència Tributària que el matrimoni Pujol-Vidal va realitzar el 2006 el pagament de part de l'import d'una de les vivendes de Ger "en diners ocults", en concret 65.245,87 euros dels 326.229 que va costar. Aquesta vivenda va ser venuda el 2010 per un valor de 385.000 euros, de manera que Hisenda dedueix que, amb aquesta operació, el matrimoni va aconseguir "aflorar" com a "diners legals" un total de 65.245,87 euros.

L'informe se centra també en la promoció de 23 pisos, 25 aparcaments i 4 locals al carrer Rutlla de Girona, en què diversos correus intervinguts fan referències a pagaments en b. Hisenda posa, a més, el focus en la promoció de dues vivendes unifamiliars a Urús, també a la Cerdanya, que van ser adquirides el 2008 a preu de cost mitjançant un contracte privat, en quèMàxima Grup Immobiliari va actuar com a venedor, i Sergi Alsina i Anna Vidal, com a compradors, per un valor de 330.000 euros cada una.

"DINERS OCULTS" EN PROMOCIONS IMMOBILIÀRIES

Posteriorment, el desembre del 2008, Alsina i Vidal van firmar un altre contracte privat en què la dona d'Oriol Pujol resolia el contracte de compravenda a canvi d'una indemnització de 142.500 euros, que Hisenda creu que podria tractar-se d'un traspàs de fons directes d'Alsina a Vidal.

Després d'aquest contracte de compravenda, Màxima SL va vendre el solar amb les dues vivendes a Teyco, empresa de l'empresari Jordi Sumarroca --molt vinculat als Pujol- per 1,1 milions d'euros. Finalment, les dues vivendes van ser venudes de nou per Teyco a Sergi Alsina, per 1,2 milions d'euros, i al matrimoni Pujol-Vidal, per un milió d'euros, segons Hisenda. En vista d'aquest informe, el fiscal Anticorrupció va remetre un escrit a la jutge per demanar-li que posés en coneixement d'Hisenda l'existència de "diners ocults" en aquelles promocions immobiliàries, per a la seva investigació "en aquest àmbit".

Notícies relacionades

En un altre informe de juliol del 2014, Hisenda va avisar la jutge que no podia esbrinar la totalitat dels immobles dels quals disposa el matrimoni Pujol-Vidal, de manera que sol·licitava permís per a indagar en els comptes bancaris de la parella. La jutge va acceptar aquesta diligència, si bé l'octubre passat va haver de reprendre  Caixabanc perquè la informació que li van remetre amb els comptes del matrimoni contenia "omissions i dades repetides". Després d'advertir l'entitat que si no col·laborava de forma immediata els podria acusar de desobediència greu a l'autoritat, Caixabanc va enviar la informació completa.

A l'espera que s'analitzi la informació recollida de les entitats bancàries, la magistrada, que ja disposa de les declaracions de renda i patrimoni i un informe sobre les inversions en borsa del matrimoni, ha ordenat investigar també dades sobre el patrimoni de la parella entre el 2010 i el 2012.