La Zarzuela espera la decisió de Cristina sobre el seu dret dinàstic
La duquessa de Palma viu la delicada situació apartada del dia a dia de Felip VI
L'entorn del Rei rep la resolució del jutge amb «respecte» a la seva independència»

La infanta Cristina, acompanyada del seu marit, Iñaki Urdangarin, el 7 de novembre passat a Ginebra. /
A la Casa del Rei s'esperava una decisió imminent del jutge José Castro al voltant del futur judicial de Cristina de Borbó. Ahir va arribar. I és innegable que va resultar negativa per als interessos de Felip VI i la imatge de la institució que representa: Cristina serà jutjada l'any que ve en qualitat de cooperadora necessària de dos delictes fiscals que s'atribueixen al seu marit, Iñaki Urdangarin. La notícia arriba 48 hores abans de l'estrena del nou Monarca davant les pantalles de televisió dels espanyols, en el tradicional discurs de Nadal que aquest any augmenta el seu interès: per qui el protagonitza i pel que pugui dir sobre la corrupció just després de saber-se que la seva germana seurà al banc dels acusats d'un tribunal.
I és que a la Zarzuela es reserven per a nit de Nadal qualsevol possible al·lusió a la situació de Cristina, ja que ahir els seus portaveus es van limitar a subratllar el «respecte» amb el qual van rebre la resolució del jutge Castro davant la «independència» de la justícia. No obstant, quan es pregunta si no resultaria convenient que, en la conjuntura en què es troba el país, Cristina no ocupés un lloc (encara que sigui llunyà) en la línia successòria a la Corona, des de l'entorn de Felip VI s'insisteix que en aquest pla el monarca no pot moure fitxa i que únicament l'al·ludida té capacitat per prendre la decisió.
Més enllà de formalismes, és notable com ha crescut la pressió política i social en les últimes setmanes perquè la germana del Monarca faci un pas que serviria per marcar més distància entre la seva situació personal i la imatge pública dels nous Reis i la seva hereva.
Notícies relacionadesESMORTEIR EL COP / El destret en què es troba Cristina des d'ahir no ajuda la Corona, però tampoc arriba en el pitjor moment per a una institució que, a més a més de renovar-se, ha pres mesures de sanejament en els últims temps implicant-se en la nova llei de transparència, regulant els regals, comprometent-se a sotmetre's a auditories externes dels seus comptes i elaborant un codi de conducta per als treballadors de la Casa del Rei. Que a Felip VI li queda molta feina per fer si vol més proximitat amb uns ciutadans que respiren desconfiança és una evidència. Que almenys ha obert les cortines d'una institució que, durant dècades, ha declinat obrir les portes al control extern, també. I segurament això, sumat al fet que ni Cristina ni Elena ja no formen part del nucli dur de la Casa del Rei, esmorteirà en part el cop que li arriba indirectament des dels tribunals. De la posició que adopti al voltant de la corrupció en el seu primer discurs de Nadal i de l'actitud de la seva germana davant els seus drets dinàstics pot dependre que la ferida social sigui més o menys profunda.
«CÒNJUGES QUE NO EN SABEN RES» / El Govern es va quedar en el «respecte» a la decisió del jutge i a un sistema «que funciona». Al PSOE, l'andalusa Susana Díaz va dir que la justícia «és igual per a tothom» i va aconsellar no utilitzar aquest cas per «danyar la imatge d'Espanya». El seu company Antonio Pradas va instar Cristina a renunciar als seus drets successoris, mentre que IU i el PNB van defensar el jutge «davant la tesi dels cònjuges que no s'assabenten de res». Podem va aplaudir que s'acabi amb la «impunitat».
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens