Defensa cita ‘hackers’ per explorar aplicacions per al camp de batalla
La convocatòria, també oberta a experts en intel·ligència artificial, no només està dirigida a la recerca de tecnologia per a les Forces Armades, sinó també a l’assistència militar a Ucraïna

L’àrea d’Estratègia d’Innovació del Ministeri de Defensa ha convocat una hackató (reunió d’experts en programació informàtica i tecnologies) per explorar solucions i projectes aplicables al camp de batalla. El 5 de maig acaba el termini obert per inscriure-s’hi. La convocatòria, amb el nom Eudis Defensa, es portarà a terme a l’Escola d’Enginyeria Aeronàutica i de l’Espai de Madrid, i està dirigida a enginyers, estudiants i hackers.
Per evitar intrusions hostils, els participants hauran de poder demostrar amb proves que estan en possessió de ciutadania d’algun país de la Unió Europea, de Noruega o d’Ucraïna.
La hackató té a veure no només amb l’exploració de tecnologia per a la defensa, sinó també amb l’assistència militar a Ucraïna. S’acredita amb aquesta convocatòria que l’ajuda al país envaït per Rússia no consisteix únicament en l’entrega d’armament, la formació de soldats o el finançament, sinó que també en forma part el traspàs de projectes i innovació des d’Occident.
Les necessitats en el combat
Els participants, units en equips, competiran amb les seves idees en tres camps concrets relacionats amb situacions complexes que són aplicables perfectament a la guerra d’Ucraïna. El primer sector és el del "coneixement de situació i vigilància tàctica". Amb l’exercici, es busca proporcionar a Ucraïna sistemes d’informació i gestió de dades amb què les tropes puguin fer moviments ràpids aeris i aquàtics en entorns hostils. Per fer-ho necessiten "accés a intel·ligència en temps real" sobre les activitats de l’enemic i el grau de deteriorament o agitació ambiental de l’entorn.
El segon repte, més lligat a la branca de l’enginyeria, busca idees per desenvolupar de manera escalable equips lleugers i barats de protecció individual que es puguin fabricar per a grans contingents de soldats. L’organització exigeix que els dissenys permetin el fàcil moviment del soldat i que se’ls puguin afegir elements òptics i de comunicació, a més de sensors de l’estat físic del combatent.
Suport mèdic
El tercer camp de recollida de projectes d’aquesta convocatòria és el del "suport mèdic en primera línia". En aquest apartat el que es busquen són eines informàtiques basades en intel·ligència artificial que ajudin a reduir temps en el diagnòstic de lesions i a portar a terme els triatges en moments en què s’acumulen cues de ferits a urgències.
Aquests sistemes també han de servir per al soldat que, sense ser metge, hagi d’estabilitzar un company ferit al front mentre espera que arribi ajuda sanitària.
Aquesta recluta de cervells s’insereix en el panorama de rearmament europeu. La jornada està oficialment orientada a "impulsar la col·laboració i la innovació en l’àmbit de la defensa a Europa i Ucraïna". La reunió d’experts –inclosos hackers– i empreses emergents té per objectiu "desenvolupar solucions disruptives i tecnològiques que enforteixin la capacitat de defensa de tots dos territoris".
A escala europea
O sigui, és més que pura ciberdefensa. I a escala europea. En aquesta lleva d’idees i especialistes hi ha seleccionats vuit centres. A més de l’escola d’aeronàutics d’Espanya, institucions acadèmiques pròximes a la defensa d’Alemanya, Itàlia, Dinamarca, Txèquia, Letònia, Lituània i Polònia, inscriuran els participants.
Notícies relacionadesL’Eudis Defensa 2025 es planteja com a objectiu deixar establerta una plataforma d’àmbit internacional en què conflueixin idees i projectes que siguin útils per a les Forces Armades. En l’àmbit espanyol han quedat fixats premis que oscil·len entre els 1.000 i els 2.500 euros. Però aquestes quantitats són només el primer ganxo: els equips seleccionats, embrions d’empreses de defensa, podrien rebre finançament oficial i ajudes tècniques d’institucions, i ser posats en contacte amb el que la convocatòria anomena "actors clau" d’aquest tipus d’indústria.
Els dissenyadors de projectes que resultin seleccionats seran cridats a presentar en viu les seves idees i innovacions en un acte que estarà organitzat a escala de tota la Unió Europea i que tindrà lloc el 9 de juliol.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Entrevista Giuseppe Russolillo, president de l’Acadèmia de Nutrició: «El dejuni intermitent no ha sigut concebut per perdre pes i pot posar en risc la salut»
- Investigació ‘La casa dels horrors’ d’Oviedo tenia un desmesurat consum d’aigua i una sala d’estudi per als tres nens
- Barcelona prorroga 24 hores el permís d’obres al Camp Nou
- Amb Liam Neeson El racó de Sant Cugat del Vallès que està ja en la història del cinema
- Recomanacions "Inoblidable": el bar de Mataró aclamat per les seves saboroses tapes
- Celebració especial Dia de la Mare: 30 frases i imatges per desitjar feliç dia a la mare
- Gran ensurt a La Gayola
- El TEDH insta Sèrbia a no usar armes sòniques