El TEDH insta Sèrbia a no usar armes sòniques

Els denunciants asseguren que es va utilitzar aquest dispositiu en una protesta a Belgrad

El TEDH insta Sèrbia a no usar armes sòniques
2
Es llegeix en minuts
ANA CURIC

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha instat les autoritats de Sèrbia a prevenir l’ús de qualsevol arma sònica amb l’objectiu de controlar i dispersar les manifestacions ciutadanes. La decisió provisional, que va ser adoptada el 30 d’abril passat, és la resposta a la petició de 47 ciutadans que van participar en la multitudinària protesta antigovernamental a Belgrad del 15 de març, quan un fort so va provocar la dispersió massiva de milers de persones. Un fragor descrit pels manifestants com si una onada invisible els atropellés, amb so d’avió, un soroll incòmode que els va fer fugir, caure o cridar.

L’arma sònica, un canó de so, segons les sospites, va provocar pànic, ansietat, vertígens, pèrdua auditiva i nàusees, i molts manifestants van acabar anant a urgències. Es va activar durant els 16 minuts de silenci en honor a les 16 víctimes de l’ensorrament de la marquesina a l’estació de tren de Novi Sad, el novembre de 2024, factor que va augmentar l’efecte del dispositiu acústic.

"El tribunal europeu considera que existeix un perill imminent de reutilització de dispositius de so a Sèrbia en el futur", va explicar a EL PERIÓDICO Vladica Ilic, del Centre de Drets Humans de Belgrad, una de les organitzacions que va presentar la demanda, juntament amb CRTA, FemPlatz, YUCOM, Iniciativa A11 i Iniciatives Cíviques. Ilic va precisar que "si el tribunal no hagués avaluat que hi havia un perill imminent, no hauria pres aquesta mesura". I va destacar que "l’important aquí no és només el que va passar, sinó que no torni a passar en el futur".

Prevenció per al futur

Tot i que el president serbi, Aleksandar Vucic, i el ministre d’Interior, Ivica Dacic, van negar l’ús del canó de so dient que Sèrbia no disposa d’aquest tipus d’armes sòniques, el ministre Dacic va admetre després que "sí que en disposa, però no les utilitza".

"Es tracta d’una ordre no només perquè el Govern de Sèrbia s’abstingui, sinó perquè l’Estat prengui mesures actives perquè aquests dispositius no siguin utilitzats per terceres parts, tampoc", afirma l’activista. El tribunal va convidar a registrar abans del 7 de maig com a pròxim pas perquè el cas avanci.

La reacció del tribunal europeu arriba després del recent Tour d’Estrasburg, una iniciativa organitzada per estudiants serbis que van recórrer amb bicicleta uns 1.500 quilòmetres fins a Estrasburg amb l’objectiu de denunciar la inacció institucional després del col·lapse d’una marquesina a Novi Sad. Així ho creu el periodista de la televisió Nova S Radovan Seratlic, que va participar en la marxa ciclista: "El Tribunal Europeu de Drets Humans ha imposat una mesura provisional a les autoritats de Sèrbia perquè no pensessin a utilitzar armes de foc en algunes de les futures protestes, perquè ara se sap que té aquestes armes, tot i que la seva possessió està en contra de les lleis actuals".

Notícies relacionades

A més de tenir un gran impacte en la premsa europea, la marxa ciclista fins a Estrasburg també va provocar els primers passos del Consell d’Europa, del qual Sèrbia és membre. "Està clar que no hauria passat si els estudiants no s’haguessin passat 13 dies per Europa transmetent els missatges que van articular en quatre cartes dirigides a les institucions europees i al president francès, Emmanuel Macron".

Fa més de sis mesos que els estudiants i ciutadans de Sèrbia es manifesten contra el Govern del país per exigir responsabilitats per la mort de les 16 persones a la ciutat de Novi Sad.