LA JORNADA A SARRIÀ-SANT GERVASI

Degoteig de votants a la zona alta de Barcelona

Els col·legis de Sarrià-Sant Gervasi presenten una bona entrada, però sense aglomeracions

La premsa internacional s'arremolina al centre on ha de votar Guardiola

L’entrenador del Bayern, Pep Guardiola, fa cua per votar al CIC de Via Augusta, a Barcelona.

L’entrenador del Bayern, Pep Guardiola, fa cua per votar al CIC de Via Augusta, a Barcelona.
El ’expresident’ Jordi Pujol diposita la papereta en un col·legi de Sant Gervasi.

/

3
Es llegeix en minuts
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / BARCELONA

Si algú aterra al col·legi electoral sense saber què és tot això, pot ser que es pensi que són unes eleccions. Però si s'hi fixa, veurà qu hi ha molts ciutadans que es fan fotos. Després comprovarà coses més lleugeres, com que l'urna és de cartró, que no hi ha interventors o que les persones del darrere la mesa no fan aquella cara de frustració i resignació pròpia dels que atenen aquestes tasques per obligació. En el cas de la zona alta de Barcelona, és just dir que no es produeixen les cues pròpies d'altres barris, d'altres pobles. El col·legi Sant Ignasi, els jesuïtes de Sarrià, ha disposat sis meses al seu enorme menjador, el mateix on van mastegar pollastre i macarrons Xavier Trias, Rafael Ribó Alberto Fernández Díaz. La seva orla, al costat d'un dels dos claustres, està al darrere de la taula on un pot firmar perquè Europa repari en el desig de (alguns) catalans de decidir sobre el futur polític de Catalunya.

"Aquí és on et poden detenir, i aquí és perquè t'enviïn a la presó directament", diu un veí fent broma, en un intent de diferenciar entre les urnes i el manifest. A les 8.30 poc més de 40 veïns de Sarrià s'havien acostat aquest matí fred al Sant Ignasi. Molta gent gran. Els joves comencen a arribar una hora després, amb els ulls una mica caiguts. Ricard Parellada, director del centre, explica que la Generalitat va demanar a les escoles cristianes catalanes suport per celebrar la consulta.

Els que el coneguin una mica ja deuen saber que aquest no és un col·legi que destil·li independentisme. I ara ve la pregunta obligada: "¿Hi ha hagut problemes amb l'AMPA?". El director explica que alguns pares han expressat el seu rebuig "a títol personal", però l'associació de pares, com a tal, no hi ha posat problemes. Sorprèn, però, que en un espai tan gran --el Sant Ignasi és la segona finca més gran de Barcelona, només superada per les instal·lacions del Barça-- només s'hi hagin col·locat sis meses. No para d'arribar gent. Ni una mesa amb els braços plegats.

Canvi d'escenari

A la porta de La Salle Bonanova hi ha un cartell que informa del canvi d'ubicació de les urnes. El fet alimenta el rumor que l'AMPA va forçar que la consulta no se celebrés a l'interior de l'escola, però un coordinador explica que és un "problema d'infraestructura" i que ahir es va optar per buscar un altre lloc. Segons sembla, unes obres a l'accés del centre van recomanar la modificació de l'emplaçament per votar, situat ara al poliesportiu de La Salle, on es diposita la papereta amb vistes a la piscina. Aquí hi ha 16 meses en un espai molt reduït, les coses de l'última hora. Aquestes obres, sembla, podrien ser perilloses en el cas que hi hagués algun problema.

Josep Antoni Duran Lleida arriba impecable a l'escola pública Orlandai, un símbol de Sarrià, uns minuts després de les deu. Crida l'atenció que l'acompanyin quatre joves que semblen cuidar la seva seguretat. Una parella ja gran xiuxiueja. "Mira, aquest és el que diu que els andalusos som uns ganduls". I s'animen: "¡Vostè sí que és un gandul!". El líder d'Unió somriu, envoltat de càmeres, i segueix endavant. A la sortida diu que no té la sensació d'estar desobeint res ni a ningú, i respecte al seu vot, ha estat un "sí' com una catedral a la primera pregunta i un 'no' a la segona, perquè sóc partidari d'un estat confederal". Paraules d'amor per a Pere Navarro, sens dubte.

A l'espera de Pep Guardiola

Notícies relacionades

L'alcalde vota al CIC, lloc on històricament molts joves de la zona alta han anat per intentar pal·liar el poc anglès que els ensenyaven a les seves escoles. Hi arriba acompanyat de la seva dona, Pili Arraut, però els cognoms els separen. Ell, al pis de dalt. Ella, es queda a baix. Xavier Trias va amb texans, estampa poc habitual per a un polític de conjunt de manual. A la sortida, defensa que ningú està fent res il·legal. "El dia que fer això sigui desobeir, ens haurem tornat tots bojos", resumeix. L'alcalde mai ha amagat la seva condició de nacionalista convertit a l'independentisme, per això el sentit del seu vot és un 'sí-sí'  que espera poder dipositar algun dia "en una consulta legal i pactada".

El centre està ple de premsa internacional. I sí, l'alcalde és un home conegut, però potser no tant. ¿La raó? S'espera que ben aviat arribi Pep Guardiola, l'entrenador del Bayern Munic i ambaixador involuntari pel dret a decidir. Serà, sens dubte, una de les fotos de la jornada.