EL POLS SOBIRANISTA

Cues i rialles en un institut de l'Hospitalet de Llobregat

L'IES Can Vilumara registra una cua de 300 persones per votar

Cues a l’IES Can Vilumara, a l’Hospitalet de Llobregat.

Cues a l’IES Can Vilumara, a l’Hospitalet de Llobregat. / Julio Carbó

3
Es llegeix en minuts
ROGER PASCUAL / L'HOSPITALET

L'avinguda Josep Tarradellas de l'Hospitalet, primer president de la restaurada Generalitat, s'ha omplert aquest diumenge de vots. L'Institut Can Vilumara és un dels 6.430 punts de votació del 9-N repartits per la geografia catalana. 150 persones feien cua quan ha obert les portes aquest institut de secundària.

"Bon dia. ¿Ja estàs desperta?", deia un dels més matiners. "Bon dia el meu, que a les 7.45 ja érem aquí", li ha respost la seva amiga, una jubilada amb una bitlletera amb l'estelada. Seguint l'exemple de Pep Guardiola, s'havien llevat "ben d'hora, ben d'hora".

L'ambient era molt festiu, i les bromes, constants. "El poble català sempre està de bon humor", assegurava un home enfundat en una dessuadora del Barça. "Hi ha 20 meses. No us preocupeu que hi cabem tots", ha explicat un voluntari amb cara de sorpresa al veure que la cua ja gairebé donava la volta a la cantonada.

"Si haguessin permès la votació d'entrada no hi hauria tanta gent per votar", comentaven dues senyores. "Fer cua a l'Hospitalet per aquest motiu té molt de mèrit. Ens hauran de donar un diploma", sentenciava una dona que lluïa la samarreta vermella de la V de l'Onze de Setembre. En les últimes eleccions al Parlament del 2012, el bloc pro consulta va aconseguir un 38% dels vots a l'Hospitalet.

"No, no", s'ha sentit que cridaven des d'un cotxe que passava per davant de l'institut. "El 'no-no' no és opció. Torna a l'institut, que una doble negació és una afirmació", ha respost amb humor un dels votants davant les rialles dels seus amics.

"Només per veure el cabreig de la vicepresidenta del Govern ja val la pena organitzar tot això", ha assegurat en Francesc, estudiant en aquest institut i voluntari

Cadires plegables per a 45 minuts d'espera

"¿Algú necessita una cadira? Vigila els ronyons, que demà és dia laborable", deia una altra voluntària que passava per una cua que creixia fins a arribar al migdia a les 300 persones, i s'allargava fins a l'avinguda Isabel la Catòlica. Gent de totes les edats (joves, jubilats, famílies amb nens petits i gossos) esperaven amb paciència i somriures. "Si hem esperat 300 anys podem esperar 45 minuts", deia un noi amb les vambes amb l'estelada.

La senyera independentista lluïa en gorres, moneders, mocadors, banderes i samarretes, com la d'en Josep Maria. "Estic emocionat; la coordinació és estupenda, és un dia molt maco, un altre dia històric. Estava convençut que ens deixarien votar i, a partir d'ara, plebiscitàries i endavant". La Quimeta, de 79 anys, i amb una estelada penjada, plorava per haver-se quedat sense votar al tenir el DNI caducat.

L'Aurora, amb dues crosses, es mostrava eufòrica després de dipositar el seu vot. "Si he d'anar així a comprar i fer encàrrecs, les crosses no m'han d'impedir votar. I avui més que mai. Hi havia gent que no pensava votar i ha decidit fer-ho perquè no es poden imposar tantes coses per la cara".

Una directora impedeix que s'obri un col·legi

La Neus, de 18 anys, ha esperat 45 minuts per votar. "Ha valgut la pena. Sento nervis, emoció, és una oportunitat que ens han donat i que esperem que l'Estat espanyol no ens la prengui. Que hi hagi aquestes cues per votar suposo que vol dir alguna cosa --ha afirmat aquesta jove, que lluïa la samarreta que va portar a la V del 2011--. Ja ens ha impugnat dues vegades el 9-N i al final el poble decideix el seu futur, se suposa que això és una democràcia. Ara ja no és cosa nostra. El poble s'ha mogut i ara és l'hora dels partits de decidir".

Notícies relacionades

A Can Vilumara es veia molts famílies, com la de la Maria i en Pau, que hi han anat amb la seva filla, l'Ona. Sota d'una samarreta de 'Vull butà', du a la panxa la Lua, una nena que espera que pugui néixer en una Catalunya independent. "Estic molt animada, he vist molta més gent que esperava i hi ha veïns", deia la Maria. "Jo esperava algun moviment estrany. Tenia una mica de por que poguessin mobilitzar guàrdies civils”, apuntava en Pau. "Esperem que això serveixi perquè ens recolzin a nivell internacional perquè si hem de confiar en el Govern d'Espanya tenim poc a pelar", reflexionava la Maria.

L'únic incident que hi ha hagut a l’Hospitalet ha estat que l'IES Pedraforca, al barri de la Florida, no ha obert les portes perquè el directora no hi ha anat amb les claus. La votació s'ha traslladat al col·legi Sant Jaume del carrer Santiago Rusinyol.