Detenen dues persones més a Alacant pel frau de les factures falses d'UGT Andalusia

El Govern andalús anuncia que es personarà en el cas com a acusació particular

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA

La Guàrdia Civil ha detingut a Alacant dues persones més vinculades al cas de les suposades factures falses d'UGT Andalusia. Es tracta dels responsables d'una empresa dedicada a la fabricació de bosses i maletins, que presumptament haurien col·laborat amb el sindicat per inflar o falsejar factures que servien a la central per justificar subvencions davant la Junta d'Andalusia i desviar els diners a altres fins interns. Amb aquests ja hi ha 16 detinguts en la segona fase de l'operació Cirene, duta a terme dimarts. 

Fonts de la Guàrdia Civil han confirmat que les dues noves detencions formen part del personal de l'empresa Carpetes Abadies S.L, ubicada a la localitat alacantina d'Agost i que ha estat escorcollada pels agents durant el matí.

Els responsables de l'empresa seran traslladats a Sevilla per prendre'ls declaració en el jutjat d'instrucció 9, responsable de la investigació i on avui mateix han començat a comparèixer la resta de detinguts ahir a Sevilla, Madrid i Jaén. El primer a declarar, responsable d'una empresa d'arts gràfiques, ha quedat en llibertat sense fiança i imputat per presumptes delictes de malversació i contra la hisenda pública.

L'atestat elaborat pel Grup de Delinqüència Econòmica de la Unitat Central Operativa (UCO) revela que el sindicat andalús podria haver fet servir diferents mètodes per desviar els diners de les subvencions públiques per a altres fins, com la despesa interna de la central: pagament d'esdeveniments, àpats i fins i tot pancartes per a la vaga general del 2010.

D'aquí que, segons les indagacions, aquesta “pràctica il·lícita podria ser la via més important de finançament” d'UGT Andalusia. Entre els detinguts es troba el responsable de finances i comptabilitat del sindicat durant una dècada, Federico Fresneda, que va abandonar el càrrec l'any passat. 

La reacció de la Junta d'Andalusia

La Junta d'Andalusia ha anunciat avui que iniciarà els tràmits per personar-se en la causa davant els possibles perjudicis per a l'Administració. De forma paral·lela, l'administració continua amb l'anàlisi dels 21 expedients de reintegrament oberts per examinar el destí de les subvencions concedides al sindicat i “recuperar els fons públics que hagin estat indegudament percebuts pel sindicat”, indica l'Executiu andalús.

Segons va explicar el conseller d'Economia a començament de mes al Parlament, els 21 expedients en procés de revisió ascendeixen a un total de 15,2 milions d'euros, dos dels quals ja tenen una resolució en ferm per a la devolució d'1,8 milions d'euros. 

Notícies relacionades

El PP, per la seva banda, ha exigit avui a la presidenta de la Junta, Susana Díaz, que es plantegi assumir responsabilitats polítiques per les presumptes factures falses d'UGT, perquè entén que el cas “afecta de ple" el PSOE i la cap de l'Executiu regional. Així mateix, ha demanat una auditoria de totes les ajudes atorgades al sindicat.