REVISTA DE PREMSA

Alí Babà a la UGT

El quiosc amplia el focus de la trama corrupta que finançava la secció andalusa del sindicat a base de malversar fons que havien d'anar a cursos de formació

4
Es llegeix en minuts
ALFONS RIBERA / Barcelona

L'escàndol de la secció andalusa del sindicat UGT creix com els bolets. La Guàrdia Civil va revelar ahir que les investigacions han permès descobrir que els dirigents de l'entitat van crear un sistema de malversació del diner públic que havia d'anar a cursos de formació que passava per la creació d'una caixa b i del perfeccionament continu del maeix sistema de corrupció. Uns diners que no han arribat mai als aturats sinó que es van destinar a pancartes, caramels per a cavalcades, tiberis a la Feria de Abril, maletins de pell simulada per als delegats sindicals i a altres qüestions menys prosaiques. Ahir es va detenir 13 persones, entre elles l'extresorer de l'entitat. És el mateix escàndol que s'arrossega des de l'any passat, el desfalc del qual la Junta d'Andalusia xifra en una mica més de 15 milions i els experts en molt més, però que cada vegada va destil·lant més pestilència. Amb aquesta informació obren la portada alguns diaris de Barcelona i Madrid, i també hi centren el focus algunes editorials, com la d'El Mundo, que exigeix que la presidenta de la Junta i el secretari general de la UGT han de prendre cartes en l'assumpte personant-se com a acusació contra aquesta colla de xoriços que presumint de ser progressistes i defensors dels treballadors han caigut en l'avenc més abjecte dels lladres.

En un país convuls per abdicacions, aforaments exprés, crisi política i institucional i amarg augment de la desigualtat ja no pot sorprendre que la notícia del dia vagi acompanyada a les primeres pàgines dels diaris d'altres meravelles del mateix estil i condició, com els comptes suïssos de Ruiz-Mateos, els fons de pensions d'alguns eurodiputats com la socialista Valenciano i l'esquerrà Meyer ficats en una sicav al paradís fiscal més opac d'Europa, la contractació de familiars al Tribunal de Comptes i/o la ¿reforma? fiscal de Montoro, que afavoreix descaradament les rendes més altes, el sector financer i les grans empreses mentre segueix xuclant la gairebé inexistent classe mitjana i penalitzant fins a l'absurd les persones que des del 20 de juny perdin el lloc de treball.

Amb aquest panorama sona a lògica la notícia destapada ahir per l'Unicef, que alguns rotatius han portat a la pàgina noble, que assegura que més de dos milions de nens viuen en la pobresa a Espanya. En un país amb unes elits carregades de xoriços i corruptes, els treballadors, cada vegada més pobres, són els que paguen la corrupció i el desencert polític en les carns de la seva família i, principalment dels fills, que, segons emfatitza l'Unicef, per culpa de retallades injustes i de classe viuran tota la vida amb l'estigma d'una pobra alimentació, la desestructuració social i familiar i el fracàs escolar. Sota aquest magma de desintegració social i enriquiment dels rics, les tertúlies i els articles d'opinió van airejant la incredulitat davant aquestes polítiques econòmiques que gent que hauria de ser responsable com Cospedal i altres de la seva corda qualifiquen de socials i equitatives. I comença a aparèixer la pregunta silenciada des de fa sis mesos: ¿Quan farà pública Montoro la llista dels que es van acollir a l'amnistia fiscal?

EL PERIÓDICO obre l'edició amb el baròmetre polític sobre Catalunya que, en unes eleccions autonòmiques, faria guanyar ERC amb 10 escons més que CiU, mentre que l'esquerra quedaria fraccionada en tres blocs (PSC, ICV-EUiA i Podem) amb resultats i escons semblants. El Mundo també porta a la primera pàgina una notícia d'abast en què assegura que Qatar vol construir una gran mesquita a Barcelona, a la plaça de toros Monumental, per la qual estaria disposada a pagar 2.200 milions d'euros.

Les portades dels diaris

El País: "El jutge investiga el finançament il·legal de la UGT d'Andalusia"; "Primera audiència reial a representants de grups homosexuals. Els Reis van rebre ahir membres de col·lectius socials"; "El Suprem avala els sondejos petrolífers a les Canàries"; "El final d'ETA divideix la banda i el seu entorn"; "El president del Tribunal de Comptes compareixerà al Congrés"; "Putin descarta la intervenció militar a Ucraïna".

Abc: "Jorge Fernández Díaz: 'Cap país està segur i lliure de l'amenaça gihadista"; "Els experts critiquen la nova tributació de l'acomiadament"; "Els naixements a Espanya cauen per cinquè any"; "Cop policial contra el finançament il·legal de la UGT".

El Mundo: "La principal via per finançar' UGT-A era saquejar la formació"; "El portaveu del PP al Senat, implicat en el 'cas Pokémon"; "Qatar vol una gran mesquita a la plaça de toros de Barcelona"; "Espanya vol que sigui delicte participar o visitar webs que fomentin el gihadisme"; "El TC rebutja que les autonomies prohibeixin l'ús del 'fracking' per buscar gas".

La Razón: "La Guàrdia Civil descobreix la caixa b amb què es finançava la UGT"; "El fiscal recorrerà immediatament si imputen la Infanta"; "El Govern farà una 'llista tancada' de malformacions per les quals es podrà avortar"; "Espanya es queda sense nens. La diferència entre naixements i morts és la més baixa en 13 anys"; "Rajoy veu raonable aforar Joan Carles I perquè és just equiparar-lo 'al menys amb un diputat autonòmic".

La Vanguardia: "El conservador Juncker presidirà la Comissió Europea"; "Més de dos milions de nens viuen en la pobresa a Espanya"; "Barcelona estrenarà el bicing elèctric a finals d'any".

EL PERIÓDICO: "ERC agafa avantatge. Els republicans consoliden el vot de les últimes europees"; "Eduardo Madina: 'Només puc entendre un PSOE d'esquerres"; "Alarma de l'Unicef per la pobresa infantil".

Notícies relacionades

Ara: “6.057 €. L’incentiu de Wert contra la immersió”; “El PP intensifica l’ofensiva centralista”.

El Punt Avui: “Aforament consumat”; “El Barça acarona el títol”; “Educació pagarà 6.057 euros per qui estudiï en castellà a la privada”.