El jutge deixa en llibertat els deu primers empresaris imputats per les factures falses d'UGT-A

Dues noves detencions eleven a 16 els arrestos en l'operació policial pel presumpte frau

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / Sevilla

El jutjat de Sevilla que instrueix la presumpta trama de desviament de fons públics a la UGT Andalusia mitjançant factures falses o inflades ha deixat en llibertat amb càrrecs 10 dels 14 detinguts durant l'operació policial de dimarts.

Així, han quedat en llibertat amb càrrecs dues germanes representants de l'empresa Publicar de Madrid; dos representants de l'empresa d'aplicacions informàtiques Siosa de Madrid; Miguel Ángel González Guzmán, administrador de l'empresa KND Caronte, establerta a Jaén; el gerent i un comercial de l'empresa Chavsa; l'administrador de Viajes Macarena; el propietari de Lienzo Gráfico Impresores, i l'amo d'una petita impremta, aquestes quatre últimes empreses ubicades a Sevilla. Tots ells han quedat imputats pels delictes de falsedatcontra la hisenda pública i frau en subvencions.

Es tracta d'empresaris i empleats de societats que suposadament van col·laborar amb la central per inflar factures que el sindicat després cobrava a la Junta d'Andalusia, destinant els diners a altres fins. L'operació continua oberta i aquest dimecres s'han produït dues noves detencions en una empresa d'Alacant dedicada a la fabricació de bosses i maletins, de manera que ja són 16 els arrestats.

Indicacions del sindicat

Fonts judicials han explicat que no se'ls han demanat mesures cautelars i que tots han defensat la seva innocència, assegurant que es pensaven que actuaven sempre dins de la legalitat i per indicacions de l'organització de treballadors. 

En el cas de les dues germanes empresàries de Madrid, aquestes han reconegut davant l'instructor haver "canviat" els conceptes d'algunes factures seguint les "indicacions" donades pel sindicat, encara que han negat haver "inflat" o "falsejat" factures.

Dels deu imputats que han passat a disposició del jutge al llarg d'aquest dimecres, cinc ho han fet al matí i cinc a la tarda. Destaca que aquests últims han arribat als jutjats en un autobús de la Guàrdia Civil.

"La via més important de finançament"

L'operació policial contra la UGT Andalusia es va iniciar dimarts a primera hora a les seus de diverses societats que van col·laborar amb el sindicat. L'atestat elaborat pel Grup de Delinqüència Econòmica de la Unitat Central Operativa (UCO) desvela que el sindicat andalús hauria utilitzat diferents mètodes per desviar els diners de les subvencions públiques a altres fins, com la despesa interna de la central: pagament d'actesàpats i fins i tot pancartes per a la vaga general del 2010.

És per això que, segons les indagacions, aquesta "pràctica il·lícita seria la via més important de finançament" d'UGT Andalusia. Entre els detinguts hi ha el responsable de finances i comptabilitat del sindicat durant una dècada, Federico Fresneda, que va abandonar el càrrec l'any passat i que després de ser detingut a les Canàries arribarà a Sevilla les pròximes hores per comparèixer dijous davant el jutjat.

La reacció de la Junta d'Andalusia

La Junta d'Andalusia, ha anunciat avui, dimecres, que iniciarà els tràmits per personar-se en la causa davant els possibles perjudicis per a l'Administració. Paral·lelament, l'administració continua amb l'anàlisi dels 21 expedients de reintegrament oberts per examinar el destí de les subvencions concedides al sindicat i "recuperar els fons públics que hagin estat indegudament percebuts pel sindicat", indica l'Executiu andalús.

Notícies relacionades

Segons va explicar José Sánchez Maldonadoconseller d'Economia, a començaments de mes al Parlament, els 21 expedients en procés de revisió tenen un import total de 15,2 milions d'euros, i dos d'ells ja tenen una resolució en ferm per a la devolució d'1,8 milions d'euros.

El PP, per la seva banda, ha exigit avui a la presidenta de la JuntaSusana Díaz, que es plantegi assumir responsabilitats polítiques per les presumptes factures falses de la UGT, a l'entendre que el cas "afecta de ple" el PSOE i la cap de l'Executiu regional. Així mateix, ha demanat una auditoria de totes les ajudes atorgades al sindicat.