L'APOSTA SOBIRANISTA

El Consell de Transició Nacional veu probable que la UE acceptés un Estat català

Els assessors de la Generalitat sostenen que els "criteris polítics" i els "interessos econòmics" tindran més pes que un possible veto espanyol

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, i el portaveu del Govern, Francesc Homs, parlen sobre el nou informe de l’organisme. / ACN

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

Ni exclusió automàtica, ni continuïtat assegurada. El Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) ha reconegut que resulta impossible predir si una Catalunya independent seguiria o no en la Unió Europea (UE), encara que sosté que hi ha més probabilitats que el nou Estat no en fos expulsat. En un nou informe entregat aquest dilluns al Govern català, l'òrgan assessor conclou que la continuïtat dependria de la negociació política que s'obrís en cas de secessió, i que aquest diàleg podria neutralitzar un possible veto d'Espanya.

L'informe pronostica quatre possibles escenaris: la permanència automàtica de Catalunya a la UE, l'adhesió ràpida mitjançant l'aplicació d'un règim transitori al nou Estat, el llarg procés ordinari d'adhesió i l'exclusió total de la Unió. El president del CATN, Carles Viver Pi-Sunyer, ha explicat que, per "la flexibilitat i el pragmatisme" de la UE i perquè els "criteris polítics" i els "interessos econòmics" s'imposarien als arguments jurídics, seria més probable l'aplicació del primer o el segon escenari.

Notícies relacionades

"És un càlcul de probabilitats en què entrarà en joc la força persuasiva dels arguments", ha afirmat Pi-Sunyer després d'assegurar que no hi ha precedents a la UE d'una situació com la que es produiria en cas que Catalunya s'independitzi. "La Unió sempre ha trobat amb diàleg solucions als problemes interns", ha afegit. L'informe aclareix que les probabilitats que s'apliqui un escenari o un altre dependrà també de si la ruptura és produeix a partir d'un referèndum legal o a través d'una declaració unilateral.

L'illa de Robinson Crusoe

"Ni vagarem per l'espai, ni ens quedarem a l'illa de Robinson Crusoe", ha dit el conseller de Presidència, Francesc Homs, en una irònica referència a la comparació que va fer el president del Govern, Mariano Rajoy, al Congrés sobre els efectes negatius de la independència de Catalunya. "Més arguments i menys propaganda", ha aconsellat Homs a l'Executiu del PP.